Dacă, în 2012, când s-a format alianța USL, cele două mari partide au mers împreună atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare, organizând, împreună, și referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, acum, lucrurile sunt mult mai complicate. La centru, liderii formațiunilor doresc liste comune. În teritoriu, se lovesc de opoziția propriilor structuri politice. Drept pentru care situația se va prezenta astfel: la primării merg împreună, dar la județe își vor „rupe capul” din punct de vedere politic și electoral.
Coaliția a negociat candidaturile pentru alegerile locale și s-a ajuns la o concluzie halucinantă. La București, au candidat comun pentru Primăria Capitalei și pentru trei din cele șase sectoare. Iar negocierea pentru București generează convulsii serioase în vestul țării, tocmai la Timișoara.
Astfel, vicepreședintele PNL, Alin Nica, care este liderul organizației PNL Timiș și președintele în exercițiu al Consiliului Județean Timiș, a remis, ieri, un comunicat de presă prin intermediul căruia arată că se opune „alianței contra naturii” cu PSD. Toți cei 21 de delegați ai PNL de la Timiș au votat în unanimitate, în interiorul partidului, împotriva alianței cu social-democrații la alegerile locale din data de 9 iunie 2024.
„Am fost de acord să ne opunem acestei decizii care este împotriva locuitorilor din Timișoara și din județul Timiș. Noi dorim să câștigăm alegerile corect și prin noi înșine. Am justificat acest vot împotrivă, spunând că nu este normal ca într-un județ în care președintele Klaus Iohannis a câștigat cu aproape 80% alegerile prezidențiale, în turul doi, și într-un oraș ca Timișoara, în care candidații PSD la primărie obțin scoruri cu o singură cifră, să vină cineva de la București să impună o alianță contra naturii”, se arată în acest comunicat.
Sectorul 1, la schimb cu șefia județului Timiș
Reacția liberalilor timișeni vine după ce, la nivel central, PSD și PNL au avut negocieri cu privire la alegerile locale. Sectorul 1 a fost cedat, în cele din urmă, de către PSD celor de la PNL, cu condiția ca cele două partide să-i sprijine candidatura liderului PSD Timiș, Alfred Simonis, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, în defavoarea lui Alin Nica. Acesta din urmă chiar ar fi amenințat conducerea centrală a PNL că, dacă se întâmplă așa, își ia primarii și se mută la Forța Dreptei.
Timișoara este, după București, al doilea municipiu reședință de județ unde PSD și PNL vor să meargă împreună la alegerile locale, pentru a-l trimite acasă pe edilul în exercițiu, USR-istul Dominic Fritz. De asemenea, PSD și PNL au mai decis să-l susțină drept candidat la Primăria Timișoara pe fostul edil liberal, Nicolae Robu.
Au bătut palma pentru sectoarele Capitalei
Ieri, PSD și PNL s-au mai înțeles, la nivel central, să meargă pe liste comune nu doar la Primăria Capitalei, unde au un candidat comun în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu, cât și la sectoarele unde există edili USR sau chiar PUSL. Spre exemplu, pentru Primăria Sectorului 1, va candida actualul deputat și președinte al PNL Sector 1, George Tuță, fost ofițer al UM 0102 a SRI, în perioada 2016-2018. Pentru Sectorul 2, Coaliția îi va susține candidatura actualului deputat PSD, fost viceprimar PNL al Sectorului 2, Dan Cristian Popescu. PSD și PNL îi vor susține la aceste alegeri pe primarii PSD în exercițiu ai Sectoarelor 3 și 4, Robert Negoiță și Daniel Băluță.
Pentru Primăria Sectorului 5, PSD și PNL îl vor desemna candidat pe actualul prefect PSD al Capitalei, Rareș Hopincă, iar la Sectorul 6 va fi susținut primarul liberal în exercițiu, Ciprian Ciucu.
Prieteni la Consiliul Județean, dar dușmani la Primărie și viceversa
În teritoriu, însă, situația este cu totul diferită. Dacă la Timiș, în ciuda opoziției filialei județene, lista comună se va înfăptui, în alte zone s-a decis o tactică pe care cu greu cele două partide o vor putea explica propriilor electorate. Astfel, la Brașov, un alt municipiu reședință de județ la conducerea căruia se află, în prezent, un USR-ist – Allen Coliban, PSD și PNL vor avea un candidat comun pentru primărie, în persoana fostului edil liberal George Scripcaru. Însă, pentru președinția Consiliului Județean, PNL are candidat propriu, în persoana actualului ministru al Dezvoltării din Guvernul Ciolacu, Adrian Veștea.
PSD are, la rândul său, candidat propriu, în persoana lui Valentin Ivancea, pentru președinția Consiliului Județean Bacău, funcție ocupată, în prezent, de Lucian Stanciu Viziteu, de la USR. Tot la Bacău, cele două partide mergând pe liste diferite și pentru Consiliul Județean, și pentru primăria municipiului reședință de județ, și pentru consiliul local municipal.
La Iași, PSD și PNL se află în război total, nici vorbă de vreo coabitare. PSD merge la președinția Consiliului Județean cu liderul filialei, Bogdan Cojocaru, prefectul de Iași, în timp ce PNL îl susține pe actualul președinte de CJ, celebrul Costel Alexe. La Primăria municipiului Iași, PSD merge cu Bogdan Balanișcu, în timp ce PNL îl susține pe primarul PNL, fost PSD, Mihai Chirica.
La Arad, fieful liberalului Gheorghe Falcă, există zvonuri că PSD intenționează să-l recruteze pe actualul primar PNL, Călin Bibarț. Iar la Neamț, situația este explozivă. Primarul PSD al comunei Valea Ursului, Viorel Smeria, candidează la al… șaptelea mandat pe listele PSD. De asemenea, PNL Neamț l-a mai racolat și pe primarul USR al comunei Tazlău. În replică, PSD i-a racolat pe primarii PNL din Roznov, Farcașa și Alexandru cel Bun, pe primarul USR din Săbăoani și pe cel al PMP din Gârcina.
O situație ambiguă este și la Prahova, unde filiala locală a PNL vrea să-i susțină candidatura lui Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA. PSD a anunțat că nu va susține o asemenea candidatură și că va avea un candidat propriu.