Epidemia de coronavirus loveşte şi comerţul internaţional al României, care oricum nu stă pe roze, având anul trecut un deficit al balanţei de bunuri de 17,36 miliarde de euro, cu 17,3% mai mare decât în 2018. Aceasta în condiţiile în care două dintre cele mai afectate ţări, Italia şi Franţa, ocupă poziţii de top la volumul total al schimburilor. Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a înaintat, în Grupul Interinstituţional de Lucru (GLI-ECOROM), o serie de propuneri care să atenueze efectele nocive ale fenomenului.
Una dintre propuneri vizează crearea, la prima recitifcare bugetară, a unui fond național de intervenție de 500 milioane de euro, aflat la dispoziția Guvernului. O altă idee ar fi amânarea pe o perioada determinată (în funcție de evoluția epidemiei, de trei-şase luni) a obligațiilor de plată ale firmelor către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, proporțional cu gradul de afectare a cifrei de afaceri. Exportatorii şi importatorii mai solicită garantarea de către Eximbank, cu costuri zero, a riscului comercial pentru livrările în ţările afectate de epidemie. Aceştia mai propun majorarea plafonului de minimis al ajutorului de stat, prevazut de legislaţiaUE, de la 200.000 de euro la 400.000-500.000 de euro. O altă măsură avută în vedere se referă la exonerarea pe caz de forță majoră a obligațiilor contractuale ale companiilor private în relațiile cu unitățile de stat (regii şi societăți comerciale).
Italia, al doilea partener
Italia, ţara europeană cea mai afectată de virusul COVID, este al doilea partener comercial al României, după Germania. Schimburile comerciale bilaterale cu statul din Peninsulă au totalizat 15,52 miliarde de euro în 2018, după o creştere de 6,2% față de anul precedent, conform datelor publicate de Ambasada României la Roma. Ponderea în comerțul total al României este de 10,31%. Balanţa se arată una echilibrată, cu exporturi de 7,75 miliarde euro (în urcare cu 10%) şi importuri un pic mai mari, de 7,77 miliarde euro (în urcare cu 2,6%).
Legături închise
Restricţiile impuse de autorităţile italiene vor afecta însă aceste tranzacţii, astfel că ne putem aştepta la scăderi ale volumului, cu efecte negative asupra cifrelor de afaceri ale companiilor implicate.
„Pe relaţia cu Italia, suntem loviţi în ambele direcţii, atât la exporturi cât şi la importuri. Legăturile aeriene şi terestre sunt închise, calea maritimă a rămas singura prin care mai pot fi transportate mărfuri”, a declarat pentru Jurnalul Mihai Ionescu, preşedintele executiv al ANEIR.
1,32 miliarde de euro a fost deficitul balanţei comerciale în ianuarie 2020, cu 50 milioane de euro mai mare decât în ianuarie 2019.
Franţa, cel mai generos cumpărător din UE
Franţa, o altă ţară importantă pentru comerţul nostru exterior, se arată afectată de coronavirus, dar într-o măsură mai mică, astfel că guvernanţii nu au impus încă măsuri de limitare a circulaţiei la fel de dure. Al treilea partener comercial al României, Franţa ocupă totodată primul loc în topul ţărilor UE faţă de care România înregistrează o balanţă excedentară, după ce fostul lider la acest capitol, Marea Britanie, a ieşit din spaţiul comunitar. Volumul schimburilor comerciale româno-franceze s-a cifrat la 9,03 miliarde de euro în 2018, cu 9,54% mai mare decât nivelul din anul anterior. Exporturile au totalizat 4,81 miliarde euro (în creştere cu 13,40%), iar importurile 4,22 miliarde de euro (în creştere cu 5,45%), conform datelor Ambasadei României la Paris. Astfel, excedentul a fost de 590 milioane de euro. Primele patru luni ale anului trecut s-au încheiat tot cu excedent, de circa 210 milioane de euro, exporturile cifrându-se la 1,70 miliarde, iar importurile la 1,49 miliarde de euro.