x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciocnirea orgoliilor: Cât mai rezistă alianța Trump-Musk. Elon se întoarce contra lui Nigel Farage. Urmează Donald?

Ciocnirea orgoliilor: Cât mai rezistă alianța Trump-Musk. Elon se întoarce contra lui Nigel Farage. Urmează Donald?

de Şerban Mihăilă    |    07 Ian 2025   •   07:00
Ciocnirea orgoliilor: Cât mai rezistă alianța Trump-Musk. Elon se întoarce contra lui Nigel Farage. Urmează Donald?
Sursa foto: X/Nigel Farage

​​​​​​​Apărută de nicăieri, ruptura dintre Elon Musk și Nigel Farage scoate la iveală punctul nevralgic al dreptei populiste, care se bazează aproape în totalitate pe orgolii și personalități egocentrice și care se prăbușește ca un castel din cărți de joc atunci toți acești lideri se întorc unii împotriva celorlalți. 

Un vechi proverb asiatic sună cam așa: „Cel care călărește un tigru trebuie să aibă grijă să nu ajungă în burta lui”. 

Nigel Farage, liderul partidului de extremă dreapta britanic „Reform” și unul dintre apropiații lui Donald Trump, ar putea reflecta la acest proverb, după ce s-a trezit în mijlocul unei dispute spectaculoase cu cel mai bogat om de pe planetă.

Lovitură năprasnică

Într-un mesaj postat pe platforma sa în weekend, Elon Musk a transmis că „Reform UK” are nevoie de „un nou lider”, deoarece Nigel Farage „nu are ceea ce-i trebuie”. 

Proprietarul X a postat tweet-ul, după zile întregi de dezbateri și articole referitoare la comentariile sale în privința scandalul istoric de „grooming”, care a avut loc în Regatul Unit în urmă cu mai bine de un deceniu.

Deși Musk este de acord cu Farage și cu conservatorii asupra faptului că ar trebui să fie demarată o altă anchetă națională, între miliardarul american și liderul extremist britanic a apărut o linie de demarcație în privința sprijinului acordat de către miliardarul american activistului încarcerat Tommy Robinson.

La scurt timp după postarea lui Musk, Farage a afirmat: „Ei bine, aceasta este o surpriză! Elon este o persoană remarcabilă, dar mă tem că nu sunt de acord în această privință. Părerea mea rămâne că Tommy Robinson nu este potrivit pentru «Reform», iar eu nu-mi vând niciodată principiile!”.

Musk, care s-a întâlnit cu Farage la sfârșitul anului trecut și ar fi luat în considerare o donație către partidul acestuia, critică vehement răspunsul guvernului de la Londra la scandalul istoric. El susține că aceste cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost „mușamalizate”.

Comentariile sale din weekend despre Farage sunt extrem de stânjenitoare pentru liderul „Reform”, care l-a curtat intens pe miliardar.

Recent, liderul adjunct al „Reform”, Richard Tice, a afirmat că Musk este „popular” în rândul publicului britanic, precum și „unul dintre cei mai mari antreprenori din istorie”, în timp ce Farage l-a descris miliardar drept „o figură de erou absolut”.

Musk s-a arătat preocupat tot mai mult de politica britanică și, mai recent, de scandalul „grooming”, care a vizat fete tinere. El i-a criticat pe premierul britanic, Keir Starmer, și pe ministrul însărcinat cu lupta contra violenței asupra femeilor, Jess Phillips, susținând că prim-ministrul nu a reușit să aducă „bandele de violatori” în fața Justiției, în timp ce conducea Serviciul de urmărire penală al Coroanei (CPS). 

Musk a spus că „adevăratul motiv” pentru care Phillips a respins cererile pentru o revizuire condusă de guvern a cazurilor de exploatare sexuală a copiilor în Oldham a fost pentru că investigarea acestora „ar duce în mod evident la învinovățirea lui Keir Stamer, șeful CPS la vremea respectivă”.

Musk l-a susținut pe Robinson, care ispășește în prezent o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru sfidarea Curții, susținând că acesta „spune adevărul”. 

De cealaltă parte, duminică, în timpul unei conferințe a partidului „Reform”, Farage s-a distanțat de Robinson, afirmând că activistul încarcerat „nu este ceea ce avem nevoie”.

Robinson - al cărui nume real este Stephen Yaxley-Lennon - a recunoscut în octombrie că a încălcat o ordonanță care îi interzicea să repete acuzațiile defăimătoare la adresa unui elev refugiat sirian, după ce a fost dat în judecată pentru defăimare în 2021.

În 2018, Farage a părăsit UKIP, partidul pe care îl conducea, din cauza „fixației” acestuia în privința Islamului, precum și a deciziei lui Gerard Batten, pe atunci liderul său, de a-l angaja pe Robinson ca și consilier.

„Nu am vrut niciodată ca Tommy Robinson să se alăture UKIP. Nu vreau ca el să se alăture «Reform UK», iar asta nu se va întâmpla.”, a spus Farage.

Tentația puterii. Un calcul hazardat

Alianța cu Musk, proprietarul X și cel mai bogat om al planetei, cu o influență uriașă, a fost întotdeauna mult prea tentantă pentru a fi refuzată de către Farage, liderul britanic care, pentru prima dată în cariera sa politică, a simțit că are șansa să obțină puterea.

Puterea unei platforme gigantice de social media, precum și perspectiva de a primi fonduri în valoare de 100 de milioane de dolari păreau a fi pentru Farage modalități sigure de a obține o scurtătură pentru a întoarce din nou pe dos politica britanică, după ce o făcuse deja o dată, cu prilejul Brexit-ului.

La urma urmei, Musk făcuse exact același lucru și pentru prietenul și aliatul politic al lui Farage, Donald Trump, în recentele alegeri din SUA. Ce ar fi putut merge prost?

Ei bine, se pare că adversarii și criticii lui Musk, care sugerează că acesta ar putea fi un egocentric condus de instincte politice vagi și de o simpatie pentru extremiști, au avut dreptate.

Chiar și o privire superficială asupra postărilor sale tot mai dure la adresa lui Keir Starmer și a Marii Britanii par să ofere dovada profilului unui om mânat mai mult de instincte decât de rațiune, atunci când vine vorba despre politică.

De altfel, ultimul episod, cel cu sprijinul acordat de Musk extremistului de dreapta Tommy Robinson - o linie pe care Farage, pe bună dreptate, nu pare dispus să o depășească - duce la o destrămare spectaculoasă a alianței dreptei populiste.

Cearta cu Trump - la orizont

Reacția rapidă a unor figuri-cheie din SUA, care au conexiuni puternice în tabăra Trump, sugerează că episodul din acest weekend a trimis unde de șoc și dincolo de Ocean.

Acestea au recunoscut că ceea ce a pățit Farage este posibil să i se întâmple și celui care va deveni, în curând, al 47-lea președinte al SUA.

Farage va fi invitat de onoare la inaugurarea de la 20 ianuarie și, de asemenea, va găzdui una dintre cele mai mari petreceri din Washington DC, cu doar câteva zile înainte. Foarte probabil, Musk nu va participa la acest eveniment strălucitor pentru a ciocni un pahar de șampanie cu liderul britanic și nici nu vor fi prezenți împreună la depunerea jurământului de către Trump.

De asemenea, deși ar fi o mare surpriză ca Trump să renunțe la Nigel Farage, vechiul său aliat politic, la îndemnul celui mai nou colaborator al său, Elon Musk, tensiunile dintre cei doi ar putea provoca unele schimburi de replici stânjenitoare.

În schimb, tot mai multe voci de la Washington șoptesc că este foarte posibil ca președintele ales să se fi plictisit deja de omul care l-a ajutat să câștige alegerile din noiembrie, precum și de modul în care Musk pare să apară la fiecare eveniment și la fiecare întâlnire, oferind în permanență verdicte politice.

De altfel, o serie de analiști au prezis de ceva timp o cădere a lui Musk de pe piedestalul de la Casa Albă. Încă din prima clipă, nu toți susținătorii conceptului MAGA („Make America Great Again”) fuseseră bucuroși să accepte în rândul lor un fost democrat progresist, care a făcut avere cu mașinile Tesla.

Trump i-a oferit lui Musk „Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală” (DOGE) drept mulțumire pentru contribuția lui la câștigarea alegerilor. Nu este însă clar cât timp îl va distra pe șeful X noua „jucărie” primită cadou de la președintele ales. Mulți au observat deja un limbaj corporal dificil între cei doi.

Raheem Kassam este unul dintre primii care au ripostat rapid după atacul lui Musk asupra lui Farage. Acesta este un fost consilier al lui Farage, care și-a făcut un nume ca figură extrem de influentă în mass-media alternative din SUA, lucrând cu Steve Bannon, ideologul lui Trump.

El a remarcat rapid că Musk avea opinii foarte diferite de cele pe care le adoptă acum în sprijinul lui Tommy Robinson.

Schismă ideologică

Foarte probabil, Farage, care a înregistrat numeroase eșecuri într-o lungă carieră politică, va trece peste acest scandal. În plus, credibilitatea sa va avea de câștigat dacă reușește să scoată în evidență faptul că nici banii și nici măcar platforma lui Musk nu sunt suficiente pentru a-i sprijini pe radicalii de dreapta și pe Tommy Robinson.

Acest episod evidențiază însă din nou tipul de oameni care sunt atrași de către Farage. Musk nu este primul care îmbrățișează opinii de extremă dreapta și s-a aliat conjunctural cu liderul partidului „Reform”. 

UKIP a fost plin de astfel de personaje extremiste. Mulți dintre cei care s-au alăturat formațiunii politice „Reform” a lui Farage aveau astfel de opinii.

Pe de altă parte, de la scandalul Tommy Robinson, mulți dintre cei care sunt acum de acord cu Musk părăsesc „Reform”.

Ce îl face însă pe Musk să greșească, atunci când spune că Farage trebuie înlocuit? La alegeri, „Reform” s-a transformat dintr-un partid politic marginal la unul care a obținut 15 % din voturi, odată cu revenirea lui Farage.

Platforma politică a acestei formațiuni a fost atât de superficială, de populistă și plină de fisuri, încât nu ar fi putut susține nimic real din perspectiva unei guvernări serioase. 

Ca „Reform” să-i înlocuiască pe conservatorii aflați la putere și, eventual, să formeze un guvern, trebuie să-l păstreze pe Farage.

Și, prin prisma scandalului Musk-Farage, tocmai acest lucru scoate în evidență faptul că „Reform”, ca și alte partide populiste din Occident, este un proiect bazat pe personalitatea egocentrică a unor lideri și susținut de orgoliile lor. 

Odată ce aceste orgolii se întorc unul împotriva celuilalt, nu mai rămâne prea mult din baza proiectului. Același lucru poate fi spus și despre MAGA și Trump.

Faptul că acum Musk cochetează cu extremismul de dreapta a provocat o fractură care putea fi ușor prezisă, dar care s-a produs mult mai devreme decât se așteptau mulți.

Pentru conservatorii de la Londra, precum și pentru formațiunile tradiționale de centru-dreapta din Occident, aceasta este o oportunitate de a se remarca, cu o ofertă mai puțin extremistă și mult mai substanțială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

×
Subiecte în articol: elon musk nigel farage Trump