Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Comisarul European Corina Crețu și eurodeputata Claudia Țapardel sprijină o nouă strategie pentru transporturile pe Dunăre

Comisarul European Corina Crețu și eurodeputata Claudia Țapardel sprijină o nouă strategie pentru transporturile pe Dunăre

Eurodeputata Claudia Țapardel a organizat miercuri, 7 septembrie 2016, la Parlamentul European „Ziua Transporturilor pe fluviul Dunărea”, un eveniment dedicat dezvoltării regiunii Dunării, cu participarea extraordinară a Comisarului European pentru Politică Regională Corina Crețu.

În deschiderea evenimentului, eurodeputata PSD a transmis un mesaj prin care a subliniat importanța Dunării în schema transporturilor și comerțului din Europa, pledând pentru o mai bună coordonare în ceea ce privește investițiile în proiectele elaborate de către stakeholderi și Comisie.


„Fluviul Dunărea constituie una dintre cele mai importante căi navigabile comunitare, cu un potențial imens pentru dezvoltarea industriei europene din regiunile adiacente”, a declarat Claudia Țapardel.

„Totodată, în contextul discuțiilor care au loc la nivel european și global despre schimbările climatice, Dunărea oferă o alternativă sustenabilă la transportul tradițional pe uscat. Din acest motiv, evenimentul de astăzi urmărește să aducă în prim plan provocările cu care se confruntă această zonă și să propună un set de măsuri care să fie sprijinite atât de stakeholderi cât și de instituțiile europene. Mă bucur totodată de angajamentul exprimat de doamna comisar Crețu. Pentru a reuși să dezvoltăm zona Dunării, avem nevoie de o corelare între prioritățile legate de transporturi și fondurile alocate dezvoltării regionale.”


În calitate de invitat de onoare, Comisarul European Corina Crețu a transmis un mesaj de susținere pentru transformarea Dunării într-o axă logistică centrală a Uniunii Europene. Adresându-se unei audiențe compuse din reprezentanți ai instituțiilor europene, precum și organizații care promovează și desfășoară activități comerciale de-a lungul fluviului, comisarul român a subliniat nevoia de a derula proiecte care să vizeze atât îmbunătățirea infrastructurii și cadrului legislativ, cât și protecția mediului.


„Dunărea este cel mai internațional fluviu din lume, trecând prin nu mai puțin de zece state europene,” a declarat Corina Crețu în deschiderea evenimentului. „Acest lucru îi conferă un caracter unic, dar prezintă totodată o provocare în ceea ce privește cooperarea și coordonarea țărilor riverane. În acest context, Strategia Dunării a avut o contribuție majoră în facilitarea unor decizii politice importante pentru zonă, dar și pentru realizarea unor proiecte de infrastructură care să îmbunătățească condițiile de navigabilitate.


De aceea, salut inițiativa Green Deal deoarece aceasta demonstrează că Strategia Dunării nu se adresează numai administrațiilor, ci a încurajat și asigurat participarea sectorului privat. Pe termen lung, mă aștept ca investițiile să fie asigurate într-o proporție din ce în ce mai mare de către cei interesați, urmând ca instituțiile europene și autoritățile naționale să sprijine prin crearea unui cadru propice.”


Ziua Transporturilor Europene s-a încheiat cu prezentarea proiectului Green Deal, o nouă inițiativă menită să aducă laolaltă interesele și prioritățile grupurilor implicate în activități de-a lungul căilor navigabile ale Dunării.


„Pornind de la nevoia de a crea sinergii între părțile interesate, proiectul Green Deal propune măsuri legate de asigurarea unei infrastructuri sigure și modernizarea flotelor, având la bază ideea de protecție a mediului. Totodată, prin implicarea porturilor și a operatorilor de terminale și logistici, se va pune accent pe atragerea de noi industrii și reorientarea unor mărfuri către transportul pe apă”, a declarat Alexandru Capatu, președintele board-ului Pro Danube, inițiatorii proiectului Green Deal.

Subiecte în articol: dunăre corina cretu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri