Filarmonica „George Enescu” anunță pentru joi și vineri, 4 și 5 februarie 2021, de la ora 19.00, un concert simfonic cu public, cu respectarea tuturor normele în vigoare, impuse de pandemia de COVID-19. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, va avea în program în cele două seri Concertul în do major pentru harpă şi orchestră de coarde, de François Boieldieu, cu solista Maria Bîldea, și Serenada în si bemol major pentru instrumente de suflat, KV 361, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Tiberiu Soare este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, avându-i printre profesori pe Ludovic Bacs, Petru Andriesei și Horia Andreescu. În anul 2018 obține titlul de Doctor în muzică, prezentând teza Tragedia lirică Oedipe de George Enescu. O perspectivă dirijorală, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. Dr. H.C. Dan Dediu. În prezent este conf. univ. dr. al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagodie Muzicală, catedra Dirijat de orchestră.
În mai 2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer.
Din 2007, până în prezent, este colaborator permanent al Fundației Calea Victoriei. În calitate de lector al Fundației a susținut mai multe șiruri de conferințe interactive pe teme muzicale ale căror conținut a fost sintetizat în două volume: Pentru ce mergem la Operă? (Premiul Galei Societății Civile 2014) și Nouă povestiri muzicale (2016).
Tiberiu Soare își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, colaborând de-a lungul timpului cu numeroase filarmonici și teatre de operă. Din 2003, este Dirijor al Ansamblului de Muzică Nouă Profil. În 2007 a pus bazele Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, în cadrul Operei Naționale București. Între 2012 și 2015 a fost Dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În prezent, Tiberiu Soare este Dirijor al Operei Naționale Bucureșt, iar începând cu luna octombrie a anului 2020 artistul ocupă și funcția de Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Pe plan internaţional, activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia), Korean National Ballet (Seoul, Coreea de Sud), RTÉ Orchestra (Dublin, Irlanda).
Maria Bîldea și harpa sa
Maria Bîldea a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani a avut primul recital, iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours.
Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. A înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania și din Grecia.
De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa, și pentru „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al „KYKLOS ENSEMBLE”.
Concert simfonic cu public
Joi și vineri, 4 și 5 februarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
Dirijor
TIBERIU SOARE
Solistă
MARIA BÎLDEA
Program
François Boieldieu
Concertul în do major pentru harpă şi orchestră de coarde
Wolfgang Amadeus Mozart
Serenada în si bemol major pentru instrumente de suflat, KV 361
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ câte 200 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporție de 30 la sută din capacitate.
Prețurile biletelor sunt: Categoria I: 75 lei; Categoria II: 70 lei
Ca și până acum, biletele se vor pune în vânzare în ziua de luni a săptămânii respective, de la ora 12.00.
Biletele se pot procura astfel:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Pentru a susține activitatea Filarmonicii „George Enescu", procesatorul de plăți nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.
- Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.
Concertul de joi, 4 februarie 2021, va putea fi ascultat și pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“. Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.