Jurnalul.ro Cultură Muzica Concertul Orchestrei Române de Tineret, cu dirijor Michael Sanderling, la Festivalul Enescu

Concertul Orchestrei Române de Tineret, cu dirijor Michael Sanderling, la Festivalul Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Astăzi , de la ora 20.00, TVR 3 vă invită să urmăriţi în transmisiune directă de la Sala Palatului, în simulcast cu TRINITAS TV, concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Michael Sanderling.

În program: György Ligeti - Concertul românesc şi Brahms/Schoenberg - Cvartetul cu pian nr. 1 op. 25 în sol minor.

Orchestra Română de Tineret creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu este mai mult decât o orchestră. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică ce are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din ţară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp şi pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

 De opt sezoane (2011 – 2019) Michael Sanderling este dirijor principal al Filarmonicii din Dresda, dar sub bagheta sa au concertat mari orchestre din lume. Lista orchestrelor dirijate în ultimii doi ani este impresionantă: orchestrele filarmonice din Berlin, Helsinki, St Petersburg, Orchestrele Simfonice din Praga, Paris, Lucerna, Seoul, Toronto, Tokyo, Orchestra Filarmonică Radio din Franţa, BBC Scottish Symphony Orchestra, „Royal Concertgebouw Orchestra” şi multe altele.

În anul 2000, cu şase ani înainte de dispariţia sa, compozitorul austriac György Ligeti (născut  la Târnăveni) povestea despre „Concertul românesc” - creaţie considerată subversivă de regimul comunist şi interzisă mai multe decenii. „După ce am petrecut ceva timp în România, în 1949 - 1950, studiind la Institutul de Folclor din Bucureşti, am participat la mai multe călătorii pentru a înregistra parţial muzică populară românească, parţial maghiară. Concertul se bazează pe un număr mare de melodii populare româneşti înregistrate de mine. Această compoziţie orchestrală a fost una dintre „piesele de camuflaj”, folosite pentru a mă sustrage dictaturii impuse în domeniul artelor. Deşi destul de conformă regulilor, piesa s-a dovedit totuşi „incorectă din punct de vedere politic” din cauza unor disonanţe interzise. Pentru ascultătorul de astăzi, este greu de înţeles că asemenea glume tonale minore au putut fi declarate subversive. Dar „Concertul românesc” reflectă dragostea mea profundă pentru muzica populară românească şi pentru cultura română.”

În a doua parte a programului este difuzat Cvartetul cu pian nr.1 op.25 în sol minor de Johannes Brahms -   orchestrat de Arnold Schoenberg în 1937. După cum a mărturisit mai târziu, Schoenberg a realizat această variantă în primul rând pentru că "îi plăcea piesa” dar şi pentru că a fost deseori nemulțumit de interpretarea lucrării lui Brahms , în situația în care pianistul "acoperea" scriitura atât de frumoasă a corzilor. "Am vrut să pot auzi totul - asta am urmărit".

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri