Săptămâna trecută, administraţia Biden a declarat că mai are de anunţat încă un pachet de securitate pentru Ucraina în acest an, dar acesta ar fi ultimul pe care SUA l-ar putea oferi fără aprobarea Congresului. Oficialii din departamentul ce se ocupă de livrări au declarat într-o scrisoare adresată Congresului că "odată ce aceste fonduri vor fi angajate, Departamentul va fi epuizat fondurile de care dispunem pentru asistenţa de securitate pentru Ucraina".
Acest pachet marchează limita capacităţii SUA de a furniza arme Ucrainei fără fonduri suplimentare din partea Congresului. Administraţia Biden a cerut Congresului un pachet suplimentar care să includă un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Însă pachetul este în prezent blocat, deoarece politicienii americani încearcă să găsească un compromis.
"Este imperativ ca Congresul să acţioneze rapid, cât mai curând posibil, pentru a promova interesele noastre de securitate naţională ajutând Ucraina să se apere şi să-şi asigure viitorul", a declarat Blinken.
Ucraina a avertizat că efortul de război şi finanţele sale publice sunt în pericol dacă nu va fi acordat un ajutor occidental suplimentar.
Pachetul de cheltuieli de urgenţă care ar fi oferit 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14 miliarde de dolari pentru Israel a fost respinsă în Senat la începutul acestei luni, toţi republicanii votând împotrivă.
O vizită ulterioară a preşedintelui ucrainean Zelenski nu a reuşit să-i convingă pe legislatori.
În anunţul de miercuri, armele vor fi scoase din stocurile existente ale Pentagonului, o mişcare care nu are nevoie de aprobarea Congresului.
La începutul acestei luni, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina a fost blocat de Ungaria.
Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar de 43 de miliarde de dolari, iar oficialii spun că ar putea fi nevoiţi să amâne salariile şi pensiile angajaţilor guvernamentali dacă nu vine în curând un nou ajutor din partea Occidentului.
(sursa: Mediafax)