Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenţei propune un nou ghid de bune practici în achiziţiile publice

Consiliul Concurenţei propune un nou ghid de bune practici în achiziţiile publice

de Adrian Stoica    |   

Pachetul de legi privind achiziţiile publice a apărut în Monitorul Oficial pe data de 23 mai şi va intra în vigoare joi. Noua legislație prevede, în primul rând, renunţarea la principiul “ cel mai mic preţ câştigă” şi intituirea criteriul cost/beneficiu. În acest context, Consiliul Concurenţei a lansat în dezbatere publică un ghid de bune practici pentru cei care participă la astfel de licitaţii.

Consiliul Concurentei a lansat ieri în consultare publică proiectul de Ghid privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică. Ghidul cuprinde exemple utile în autoevaluarea pe care trebuie să o facă membrii unui consorţiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura că respectă regulile din domeniul concurenţei. “Legislaţia în vigoare, dar şi.pachetul legislativ care transpune directiva în domeniul achiziţiilor publice, permit participarea la licitaţii sub forma unor consorţii, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurându-se astfel un grad de concurenţă ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitaţii sub formă de asociere poate a da naştere unor îngrijorări din punct de vedere al concurenţei şi, de aceea, am considerat necesară informarea corespunzătoare a mediului de afaceri, astfel încât să se evite încălcarea legislaţiei”, menţionează într-un comunicatul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Documentul are la bază practica altor autorităţi de concurenţă din Uniunea Europeană, în special a celor din Olanda, Danemarca, Marea Britanie, dar şi a Comisiei Europene.

De asemenea, ghidul conţine informaţii referitoare la modalităţile în care companiile pot sesiza Consiliului Concurenţei despre posibile practici anticoncurenţiale, precum şi o descriere a puterilor de investigaţie ale autorităţii de concurenţă şi a sancţiunilor aplicabile în situaţia în care se constată încălcarea legii. Persoanele interesate pot transmite Consiliului Concurentei propuneri şi observaţii la proiectul de Ghid până la data de 31 mai 2016.

Dacă un număr de operatori economici, care deţin o cotă de piaţă combinată semnificativă (de exemplu, mai mare de 75%) s-ar asocia în vederea participării la o procedură de achiziţie publică, atunci este posibil ca acest fapt să ridice probleme din punct de vedere al regulilor de concurenţă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri