Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenţei se concentrează pe monitorizarea pieţei

Consiliul Concurenţei se concentrează pe monitorizarea pieţei

de Adrian Stoica    |   

Sectorul energiei electrice și cel al gazelor naturale sunt domenii prioritare, pe care Consiliul Concurenţei le monitorizează cu atenție, având în vedere impactul pe care îl are asupra populației procesul de liberalizare a acestora. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliul Concurenţei, instituţia a avut deja discuţii cu Ministerul Energiei și cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru a găsi soluții și pentru a se asigura că trecerea de la piața reglementată la cea concurențială nu va dezavantaja consumatorii casnici. Despre activitatea Consiliului Concurenţei, în acest context, am stat de vorbă cu președintele ei, Bogdan Chiriţoiu.

Care este rolul statului în acest proces de liberalizare?

Așa cum am mai spus, un aspect important îl reprezintă informarea consumatorilor despre liberalizarea pieței, modul în care pot profita de aceasta și opțiunile pe care le au. Nu este simplu, este o procedură nouă, și de aceea statul – prin instituțiile din domeniu – caută soluții pentru a proteja consumatorii de eventualele excese.

Procesul a demarat la 1 ianuarie, dar regulile încă se schimbă...

Ca urmare, perioada de schimbare a contractelor se va prelungi până pe 30 iunie pentru a oferi mai mult timp pentru derularea unor campanii de informare a cetățenilor. În acest timp, consumatorii care sunt în regim reglementat vor trece în piața serviciului universal oferit de cei 4 mari furnizorii de ultimă instanță, iar aceștia vor acorda discounturi care ar reprezenta diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai bună ofertă de pe piața concurențială a furnizorului. Furnizorii au fost de acord să transmită informări clienților cu privire la cele mai bune oferte.

Ce ar trebui să facă cei îşi schimbă contractele?

În acest fel, timp de 6 luni, clienții casnici vor plăti un tarif similar cu cel din piața concurențială și vor avea timp să se informeze, să analizeze, să compare ofertele și, în final, să opteze pentru acea variantă pe care o consideră cea mai bună. În iulie, când s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru clienții casnici, am atras atenția că se pot plăti facturi mai mici cu până la 150 lei/ lună de iarnă, dacă consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul.

Câţi clienţi casnici au trecut anul trecut în piaţa concurenţială?

Datele arată că în iunie 2020, înainte de începerea etapei finale a liberalizării, 12% din clienții casnici erau în regim concurențial, iar după 6 luni, la sfârșitul anului trecut, ponderea acestora a crescut, ajungând aproximativ 26%. Ceea ce înseamnă că aproape 600.0000 clienți casnici și-au exprimat o opțiune pentru un contract pe piața concurențială. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe acțiuni de informare publică privind exercitarea dreptului de a-și alege furnizorul de gaze/ energie și la avantajele pieței concurențiale, cu sublinierea dreptului oricărui consumator casnic de a încheia contract cu orice furnizor licențiat, fără niciun impediment din partea actualului furnizor.

Ce va face Consiliul Concurenţei în perioada următoare?

Noi vom continua acțiunile de monitorizare a piețelor de energie electrică și gaze naturale și în perioada următoare și vom interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le avem la dispoziție, în principal, prin investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă și a înțelegerilor anticoncurențiale. De asemenea, vom continua colaborarea cu ANRE și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru a preîntâmpina eventualele comportamente incorecte ale furnizorilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri