x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Obișnuiești să „ciugulești” câte ceva între mese? Uită de acest obicei! Beneficiile metabolice ale lipsei gustărilor

Obișnuiești să „ciugulești” câte ceva între mese? Uită de acest obicei! Beneficiile metabolice ale lipsei gustărilor

de Florian Saiu    |    10 Ian 2025   •   06:00
Obișnuiești să „ciugulești” câte ceva între mese? Uită de acest obicei! Beneficiile metabolice ale lipsei gustărilor

Obișnuiești să „ciugulești” câte ceva între mesele principale ale zilei? Uită de această deprindere, riști să-ți expui sănătatea unui mare pericol. Dar să deslușim lecțiile Dr. William W. Li. 

„O recomandare pe care o fac pentru reglajul metabolismului este aceea de a renunța la gustări, pentru că de fiecare dată când iei o gustare, valorile insulinei cresc.”, menționează Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Pe larg: „Creșterile repetate și continue ale insulinei pe parcursul zilei și noaptea uzează metabolismul și pot conduce într-un final la rezistență la insulină. Celulele devin mai puțin sensibile la insulină, așa că sunt mai puțin capabile să absoarbă glucoza din sânge. Când celulele nu reacționează bine la insulină, organismul pompează și mai multă, în încercarea de a compensa. Prezența insulinei împiedică abilitatea corpului de a folosi grăsimea pentru energie. Cu cât este prezentă mai multă insulină, cu atât metabolismului îi este mai greu să acceseze și să ardă grăsimea.” 

Cinci modalități pentru optimizarea pauzelor de masă

Pe firul explicațiilor: „În cazul rezistenței la insulină, valoarea glicemiei crește și te îndrepți către pericolele reprezentate de sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și obezitate. Factorul de creștere de tip insulinic 1 urcă și el până la valori anormale, ceea ce sporește riscul bolilor cardiovasculare și al cancerului. Când renunți la gustări, valorile insulinei scad peste zi, la fel ca și cele ale factorului de creștere de tip insulinic. Aceasta determină metabolismul să ardă grăsime, ceea ce scade riscul dezvoltării rezistenței la insulină și al altor boli. Iată cinci modalități simple de a-ți optimiza intervalul de post: 1. Respectă intervalul meselor. 2. Abține-te să mănânci două ore după ce te-ai trezit. 3. Ia ultima firimitură de mâncare cu cel puțin trei ore înainte de culcare. 4. Nu lua gustări în intervalele dintre mese. 5. Scrie un bilet și pune-l acolo unde ții gustările!”

Întrerupe ciclul mâncatului în exces

„Controlul asupra cantității de mâncare este acțiunea cea mai ușoară și cea mai neglijată, când vine vorba despre metabolism. Aproape toate studiile clinice privind alimentele care combat grăsimea au demonstrat beneficii când anumite alimente au fost combinate cu o formă sau alta de consum controlat sau redus de calorii. Cu toate acestea - consideră Dr. Li -, cu toții am mâncat în exces la un moment dat în viața noastră, supraîncărcând metabolismul cu calorii (combustibil), probabil chiar de mai multe ori. Suntem cu toții oameni, așa că în perioadele vulnerabile este important să fii mai atent la cantitatea de mâncare cu care încarci corpul la fiecare masă. Personal, eu sunt mai predispus la acest tip de comportament în timpul sărbătorilor, când sunt cu familia și prietenii și mâncărurile festive există din abundență. Poate că la fel este și pentru tine. Te așezi în fața unei mese delicioase și mănânci fără să acorzi atenție porțiilor.” Ba bine că nu!

Stomacul (plin) apasă celelalte organe din abdomen

În completare: „Ceea ce începe ca o experiență plăcută se transformă apoi într-o stare inconfortabilă de sațietate deoarece ai mâncat prea mult înainte de a te putea opri. Stomacul este supraplin și acum stai nefericit pe scaun. Acest disconfort se produce deoarece stomacul apasă celelalte organe din abdomen. Stomacul este poziționat imediat sub diafragmă, un mușchi a cărui acțiune trage aer în plămâni când respiri. Când stomacul plin împinge în diafragmă, este greu să inhalezi profund. Până când stomacul nu își descarcă povara, te vei simți incomod în orice poziție, cu excepția celei întins. Organismul este rezistent, așa că își va reveni de pe urma unui episod ocazional de mâncat în exces. Dar dacă acest lucru devine un obicei, așa cum este pentru mulți oameni, caloriile suplimentare se vor acumula sub forma grăsimii depozitate și cu siguranță te vei îngrășa, mai ales dacă alimentele pe care le consumi în exces sunt pline de carbohidrați și grăsimi alimentare.”

Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Australia au descoperit că cinci zile de mâncat lacom pot crește grăsimea viscerală nocivă cu 15%.

„Băutul unui pahar cu apă înainte de masă este un mod bun de a determina stomacul să se simtă plin și creierul să semnaleze că nu îți este atât de foame.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×