Jurnalul.ro Ştiri Observator Contrabanda cu ţigări. De la drone, la cai

Contrabanda cu ţigări. De la drone, la cai

Metodele contrabandiştilor care introduc ţigări ucrainene la graniţa de nord a României au devenit din ce în ce mai variate. Potrivit unui raport al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, contrabandiştii au drone, deltaplane, dar folosesc şi căruţe.

Ţigările sunt aduse în ţară folosindu-se drone, deltaplane și cai, în zonele muntoase, și chiar prin apă, de contrabandiști îmbrăcaţi în costume din neopren, se arată în raportul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Instituţia coordonează activitatea în judeţele Satu Mare, Maramureș și Suceava. Cele mai folosite metode pentru contrabandă sunt ascunderea ţigărilor în camioane cu material lemnos, în vagoane frigorifice sau trecerea acestora cu barca peste râul Tisa și transportate cu caii prin zone muntoase greu accesibile. Poliţiștii s-au confruntat însă și cu metode mai ingenioase. Anul trecut, în decembrie, 15 botoșăneni, suspectaţi că ar fi făcut parte dintr-o reţea de contrabandiști, au fost arestaţi. Aceștia se foloseau de drone pentru a primi ţigări din Republica Moldova sau Ucraina, trimiţând apoi aparatele înapoi peste graniţă pentru a primi marfă nouă. Contrabandiștii folosesc și deltaplane pentru transport. Un astfel de aparat s-a prăbușit, anul trecut, în octombrie, lângă satul vasluian Costești. Un incident similar s-a petrecut și în 2011, când pilotul aparatului a decedat. Anchetatorii au stabilit la acea dată că motorul aparatului s-ar fi defectat. Fiind noapte, pilotul nu a judecat corect distanţa la care se afla, aruncându-se de la altitudinea de 700 de metri. Râul Tisa este un punct obișnuit de trafic. Potrivit poliţiștilor de frontieră, când nu folosesc bărcile, contrabandiștii aduc ţigările în cutii de lemn, pe care le trag după ei înot.
Persoanele implicate în trafic folosesc costume de neopren pentru a putea rezista în apă și în anotimpurile reci.

Cărăuşii care duc ţigările de la graniţă în ţară folosesc deseori căruţe cu cai. În decembrie, doar în căruţa unui băiat de 16 ani s-au găsit 3.000 de pachete de ţigări.

Valoarea ce se putea obţine din TVA şi accize în cazul ţigărilor confiscate în 2015 s-ar fi ridicat la 4,8 milioane de euro
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri