Jurnalul.ro Special România educată și-a pierdut 20% dintre elevi: Doi din cinci copii, în risc de excluziune socială

România educată și-a pierdut 20% dintre elevi: Doi din cinci copii, în risc de excluziune socială

de Diana Scarlat    |   

Cel mai recent studiu al Organizației Salvați Copiii arată că în ultimii ani a crescut numărul copiilor din România afectați de sărăcie, de excluziune socială și abandon școlar, chiar și în perioadele când a crescut puterea de cumpărare și nivelul de trai al populației totale. Studiul se bazează pe analiza datelor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică din ultimii ani. Pentru a salva copiii afectați de sărăcie este nevoie de mai multe programe sociale, atât guvernamentale, cât și ale ONG-urilor și ale mediului de afaceri.

Conform datelor analizate de Organizația Salvați Copiii, aproape doi din cinci copii din România sunt în risc de excluziune socială, iar problema abandonului școlar se accentuează. „Un copil român din cinci de vârstă școlară nu frecventează școala, în timp ce 1 din 5 copii nu reușește să finalizeze învățământul obligatoriu la timp”, arată organizația.

La nivel global, un miliard de copii trăiesc în sărăcie extremă, se confruntă cu foame acută, inegalitate și discriminare. „Un copil din șase crește în conflict, pierzându-și casa, persoanele dragi și, în multe cazuri, viața. Aproape fiecare copil din lume este afectat de cel puțin un pericol climatic, deși copiii sunt cei mai puțin responsabili pentru criza climatică”, spun specialiștii ONG-ului.

Salvați Copiii susține copiii din întreaga lume, oferind spații sigure pentru cei ale căror vieți sunt devastate de conflicte, îmbunătățind accesul lor la educație și sănătate și amplificând vocile copiilor care se opun căsătoriei forțate și care militează pentru un viitor mai verde și mai echitabil.

Mai multe mame minore

Una dintre problemele care duc la creșterea numărului de minori afectați de sărăcie este cea a creșterii numărului de mame minore, în ciuda campaniilor de informare și conștientizare implementate atât de Guvern, cât și de ONG-uri.

România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, aproape jumătate dintre nașterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în țara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia. România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,7 la mie (în anul 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani”, arată studiul Salvați Copiii.

Nu se pot apăra de bullying și abuzuri

Un alt fapt îngrijorător este că mulți minori români sunt victime ale abuzurilor și ale bullying-ului, fiind incapabili să se apere.

Datele Salvați Copiii România arată că în ultimii 10 ani procentul copiilor care admit că știu cui să ceară ajutorul într-o situație de risc a rămas constant, în cazul exploatării prin muncă sau al producerii de materiale cu conținut sexual, dar a scăzut în cazul abuzului fizic (cu 4.7 puncte procentuale) și în cazul abuzului sexual (cu 3.4 puncte procentuale). 

„Deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință. Jumătate dintre elevii din școlile din România declară că sunt victime ale bullying-ului în mod constant. Procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022, conform studiului Salvați Copiii. Iar unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (78,1%)”, spun experții organizației.

Mulți tineri vor să plece din țară

Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe, în vreme ce o treime dintre aceștia și-ar dori să-și continue studiile în străinătate. Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunitățile legate de educație (26,3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21,9%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Organizația Salvați Copiii România. 

Sentimentul de neîncredere că lucrurile se pot îmbunătăți este relevant și atunci când copiii admit că, în fața unei situații de abuz, doar puțin peste o treime se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință. 

„La un secol de la primele eforturi de a proteja drepturile copiilor, ne confruntăm cu o realitate dureroasă în România: aproape jumătate dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie și riscă excluziunea socială și nu se bucură de educație de calitate. Este o situație inacceptabilă, care necesită o evaluare onestă a modului în care autoritățile au înțeles de-a lungul timpului să respecte drepturile copilului. Ar trebui să pornim de la principiul fundamental că fiecare copil merită șansa de a-și atinge potențialul maxim, indiferent de circumstanțele în care s-a născut”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Tendințe de îmbunătățire a situației

Datele privind sărăcia în rândul copiilor analizate de Eurostat pentru anul 2023, publicate în iunie 2024, arată că după doi ani de creștere (2020 și 2021) și un an de staționare (2022), România a revenit la tendința de scădere a riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. „Este de remarcat faptul că scăderea este marginal mai mare în rândul copiilor (2.5 pp), comparativ cu populația generală (2.4 pp) și, respectiv, populația adultă (2.3 pp)”, explică specialiștii Salvați Copiii.

La nivel european (UE 27), tendința este tot una de scădere minoră la nivelul populației generale, însă evoluția diferă în funcție de grupele de vârstă (cu o creștere în rândul copiilor și o scădere în rândul adulților).

„Este important de menționat că aceste tendințe apar pe fondul unei scăderi minore a  sărăciei monetare  (sub 60% din mediana veniturilor) în rândul populației generale, de la 21,2% (2022) la 21,1% (2023), și o creștere în rândul copiilor - de la 27% (2022) la 29,6% (2023).

Deși datele statistice arată o ușoară tendință de scădere a sărăciei minorilor, specialiștii Salvați Copiii spun că nu se poate observa de unde a rezultat această scădere, mai ales în privința sărăciei alimentare, în perioada actuală, marcată de creșterea inflației și a prețurilor la alimente și la energie, astfel încât vor continua analiza.

„În privința diferențelor generate de mediul de locuire, datele anului 2023 ne indică în continuare mari decalaje, dar și o tendință de atenuare a disparităților. Este însă important de observat că această tendință se înregistrează pe fondul unei ușoare scăderi a riscului de sărăcie sau excluziune socială în marile orașe (de la 18,9% în 2022 la 18,5% în anul 2023), coroborat cu o scădere mai semnificativă în rural (47,9% în 2022 și 45,1% în 2023)  și o diminuare și mai accentuată în urbanul mic (de la 30,8% în 2022 la 27,4%% în 2023)”, explică specialiștii.

Ca tendință generală, se observă și o îmbunătățire a situației copiilor în ceea ce privește sărăcia și deprivarea materială și o înrăutățire a situației educaționale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: copii risc excluziune sociala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri