Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord lansează în iunie primul satelit de spionaj 

Coreea de Nord lansează în iunie primul satelit de spionaj 

de Redacția Jurnalul    |   

Coreea de Nord va lansa în iunie primul său satelit militar de recunoaștere pentru monitorizarea activităților militare ale SUA, a anunțat marți presa de stat KCNA.

Într-o declarație transmisă de agenția de presă KCNA, Ri Pyong Chol, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, a denunțat exercițiile militare comune ale Statelor Unite și Coreei de Sud, care arată în mod deschis "ambiția lor nesăbuită de agresiune".

Forțele americane și sud-coreene au desfășurat diverse exerciții de antrenament în ultimele luni, după ce multe exerciții au fost reduse pe fondul restricțiilor COVID-19 și al speranțelor privind eforturile diplomatice cu Coreea de Nord, relatează Reuters.

Ri a declarat că exercițiile au impus Phenianului să dispună de "mijloace capabile să adune informații despre actele militare ale inamicului în timp real".

Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, a declarat că a finalizat dezvoltarea primului său satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru lansare.

Declarația nu a specificat data exactă a lansării, dar Coreea de Nord a notificat Japonia cu privire la lansarea planificată între 31 mai și 11 iunie, ceea ce a determinat Tokyo să își pună în alertă sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice.

Japonia a declarat că va doborî orice proiectil care îi amenință teritoriul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat luni că orice lansare nord-coreeană care folosește tehnologia rachetelor balistice, inclusiv cele folosite pentru a pune pe orbită un satelit, ar încălca mai multe rezoluții ale Națiunilor Unite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: coreea de nord satelit de spionaj
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri