Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coşul zilnic se scumpeşte

Coşul zilnic se scumpeşte

de Adrian Stoica    |   

În plină pandemie de coronavirus, românii încep să constate că multe din produsele alimentare încep să se scumpească. O monitorizare realizată de Consiliul Concurenţei pentru intervalul decembrie 2019-23 martie 2020 arată că la multe produse preţurile au crescut cu peste 2 lei/kg, deşi în unele cazuri nu există o motivaţie economică. Duminică, Executivul a decis plafonarea preţurilor la energie electrică, termică, apă şi carburanţi, dar nu ia în calcul şi plafonarea preţurilor la alimente, considerând că această măsură va destabiliza piaţa.

 

Conform analizei realizate de Consiliul Concurenţei, care a analizat evoluţia preţurilor pe baza datelor afişate de Monitorul preţurilor, salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019. Există însă şi produse ale căror preţuri au scăzut, aşa cum este cazul la mălai, ceapă, ouă sau fasole.

Pâinea şi cartofii s-au scumpit

Astfel, în cazul pâinii albe de 300 de grame, preţul ajunsese pe 23 martie la 1,92 lei, după ce în decembrie era de 1,4 lei, în ianuarie, de 1,8 lei, iar în februarie, de 1,6 lei. Şi în ceea ce priveşte sortimentul de pâine intermediară, de 300 de grame, preţul a crescut de la 1,44 lei în decembrie la 1,92 lei în martie, conform monitorizării Consiliului Concurenţei. Preţul cartofilor albi era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020. La ora actuală, în pieţele bucureştene, preţul cartofilor albi şi roşii l-a depăşit cu mult pe cel indicat de Consiliul Concurenţei, el fiind acum în cele mai ieftine pieţe între 4 şi 4,5 lei/kg.

O creştere a preţului s-a remarcat şi la lapte vacă 1,5% UHT. El ajunsese la un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, în timp ce în decembrie preţul era 3,94 lei, în ianuarie, de 4,10 lei, iar în februarie, de 4,46 lei.

Pe piaţă nu există la ora asta cartofi, ceapă galbenă, ardei sau roşii româneşti. Creşterea preţurilor este generată de importuri. Producătorii noştri au salată verde, ceapă verde şi ridichi. Dar nu le cumpără nimeni, le aruncăm. Nu există cerere. Supermarketurile şi-au redus puternic cererea de pe piaţa internă şi preferă să aducă din importt. Unele reţele de magazine aduc chiar din Sicilia, de unde iau marfa pe nimic, având în vedere problemele de acolo.

Gheorghe Vlas, preşedintele Asociaţiilor Ţărăneşti din România

 

Susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a guvernului, pentru că ea trebuie să lucreze la capacitate maximă în aceasta perioadă. Din păcate, măsurile luate demonstrează că acest lucru nu îi interesează nici pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nici pe premierul Victor Orban. Federaţia Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) a solicitat deja guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a câtorva măsuri precum eliminarea taxelor şi impozitelor pentru societăţile din industria alimentară şi plata taxelor pe salariu pe o perioadă de 6 luni, stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară, sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenţii pentru procesare. Deocamdată, guvernul nu bagă în seamă industria alimentară.

Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA

Pentru laptele UHT, invocat în monitorizarea Consiliului Conncurenţei, a fost cerere foarte mare şi mult se aduce din import. Dacă înainte de criză transportul pe relaţia Spania-Bucureşti costa 3.500 de euro, acum costă 7.000 de euro. Nu mai sunt şoferi. Trebuie să apelăm deja la companii străine de transport. Celelalte tipuri de lapte nu s-au scumpit, deşi s-au scumpit transportul şi ambalajele. Va urma o perioadă de scădere a vânzărilor de circa 30% pe piaţa lactatelor, iar după Paşte această cădere va fi şi mai mare. Laptele trebuie colectat de la fermieri, dar ce să facem cu el? O variantă ar fi fost transformarea lui în lapte praf, dar nu avem fabrici în România.

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui

 

Ceapa şi roşiile, din import

Preţul unui kilogram de ceapă galbenă era pe 23 martie de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie, de 3,09 lei în ianuarie şi de 2,96 lei/kg în februarie. Totuşi, până la sfârşitul lunii martie şi acest produs a cunoscut o scumpire accentuată, preţul ajungând acum la circa 6 lei/kg. Şi roşiile proaspete au înregistrat o scumpire în această perioadă, ajungând la un preţ mediu de 9,29 de lei/kg pe 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019 şi cu 1,56 de lei faţă de februarie. Ambele produse sunt însă aduse în această perioadă din import. Fasolea boabe este unul din produsele care s-au ieftinit, preţul ajungând la 10,67 lei/kg pe 23 martie, de la 10,9 lei în decembrie, 13,17 lei/kg în februarie şi 11,55 lei/kg în ianuarie 2020. În ceea ce priveşte preţul merelor Golden, acesta crescuse de la 3,77 lei/kg în decembrie, la 44,77 lei/kg în martie.

Mezelurile s-au scumpit, carnea nu

Un alt produs al cărui preţ a fost monitoritat de Consiliul Concurenţei a fost salamul, unde, de asemenea, s-au înregistrat creşteri de preţuri. Astfel, salamul de vară vrac ajunsese la un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, după ce în decembrie se vindea cu 26,53 lei/kg, cu 26,69lei/kg în ianuarie şi cu 26,77 lei/kg în luna februarie. În ceea ce priveşte salamul Victoria, preţul ajunsese la 29,08 lei/kg, după ce în decembrie se vindea cu 27,07 lei/kg, în ianuarie cu 28,56 lei/kg, iar în februarie, cu 27,28 lei/kg. În acest caz, explicaţia este că cea mai mare parte a cărnii de porc prelucrată este adusă din import, iar pe plan extern preţurile sunt în creştere. La carne lucrurile arată însă mult mai bine. În cazul cărnii de porc, doar cotletul feliat a înregistrat o creştere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg, în decembrie, la 21,11 lei/kg în 23 martie. În rest, celelalte sortimente au înregistrat o uşoară scădere, dar aici trebuie ţinut cont că în luna decembrie este cel mai mare consum din an. Şi la carnea de pui, doar la pulpele superioare a fost constatată o creştere, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în 23 martie, în timp ce celelalte sortimente au înregistrat scăderi de preţ de până la un leu.

Consiliul Concurenţei a anunţat că va monitoriza în continuare preţul produselor alimentare, iar în cazul în care vor constata abuzuri, înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţurilor, va aplica sancţiuni.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri