Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza vaccinului hexavalent, rezolvată tot fără licitaţie

Criza vaccinului hexavalent, rezolvată tot fără licitaţie

de Cristian Anton    |   

Ministerul Sănătăţii a cumpărat doze de vaccin hexavalent (DTPa-VPI-HiB-HB) cu aproape 90 de milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro) şi vaccin hepatitic B pediatric, cu circa 150.000 de lei, ambele contracte fiind atribuite fără licitaţie. În februarie, ministerul cumpăra vaccine tetravalent cu peste 10 milioane de lei, de asemenea, fără licitaţie.  


Ministerul Sănătăţii a atribuit pe 8 martie a.c. un contract firmei Farmexpert DCI SRL, cu o valoare totală finală de 88.137.000 de lei, fără TVA. Obiectul contractului este “furnizare vaccin DTPa-VPI-HiB-HB”. Ulterior, pe 27 martie, ministerul oferit un contract cu o valoare totală finală de 149.950 de lei, fără TVA, societăţii GlaxoSmithKline (GSK) SRL. Obiectul acestui contract este “furnizare vaccin hepatitic B pediatric”. Ambele contracte au fost atribuite prin negociere fără anunţ de participare, alegerea acestei proceduri fiind justificată prin faptul că lucrările/ produsele/ serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Criteriul de atribuire în ambele cazuri a fost preţul cel mai scăzut.  Locul principal de livrare a ambelor tipuri de vaccin este CN Unifarm SA. 

Cele două achiziţii au fost făcute după ce, în februarie, Ministerul Sănătăţii a cumpărat şi doze de vaccin tetravalent cu peste 10,2 milioane de lei, fără TVA, tot prin negociere, fără licitaţie. Beneficiara contractului a fost aceeaşi Farmexpert DCI, care a prins acum şi cele 20 milioane de euro pentru vaccinul hexavalent

La începutul ultimei şedinţe de Guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că a fost semnată demararea procedurii pentru achiziţionarea a 115.000 de vaccinuri împotriva rujeolei, context în care premierul Sorin Grindeanu i-a amintit acestuia că lipsa vaccinului menţionat în anumite judeţe nu este o problemă nouă şi l-a îndemnat să-i pună la muncă pe oamenii din minister. 

Campionii absoluţi ai contractelor cu statul

Totodată, Bodog a anunţat că atât vaccinul hexavalent, cât şi cel tetravalent au ajuns în ţară conform calendarului programat. "Acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric. Am achiziţionat toate cantităţile disponibile pe piaţă de la toate firmele şi mai avem încă o ofertă din partea Guvernului norvegian de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgenţă", a susţinut ministrul Sănătăţii. Farmexpert DCI este firma cu cele mai mari încasări de la bugetul de stat din România, primind în ultimii ani contracte în valoare de aproape un miliard de euro. Înfiinţată în 1996, Farmexpert DCI SRL este deţinută în proporţie de 100% de grupul german Alliance Heathcare Deutschland, controlat, la rândul său, de britanicii de la Alliance Boots, unul din liderii mondiali în domeniul sănătăţii. 

 

În România nu există an în care vieţile a sute de mii de copii să nu fie puse în pericol din cauza vaccinurilor vitale pentru ei, dar care nu se găsesc în stocuri

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri