Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum evităm epidemia de gripă porcină

Cum evităm epidemia de gripă porcină

de Monica Cosac    |   
România este în alertă din cauza virusului AH1N1, vinovat de gripa numită în trecut „porcină”, după ce epidemia din Ucraina a ucis peste 120 de oameni. Febra, frisoanele, durerile de cap şi musculare şi o stare generală de rău sunt simptomele care trebuie să ne trimită rapid la doctor. Singura metodă eficientă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea antigripală.

În nordul ţării au fost luate măsuri speciale, prin care autorităţile române încearcă să împiedice extinderea epidemiei de gripă porcină care afectează Ucraina. Maşinile care ajung în punctul de trecere a frontierei de la Siret sunt controlate, iar oamenii sunt avertizaţi de pericolul din ţara vecină. De asemenea, un cadru medical urmăreşte dacă persoanele care vin din ţara vecină prezintă simptomele specifice, iar călătorii bolnavi sunt întorşi din drum.

Ministerul Sănătăţii a transmis că, până în prezent, la noi, gripa a apărut doar sporadic. Potrivit specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până pe 27 ianuarie, la nivel naţional, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator. Dintre acestea, 20 sunt cu virusul AH1N1.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. Alexandru Rafila, spune că în fiecare an au fost semnalate decese în Europa din cauza acestui virus şi, având în vedere situația din Ucraina, ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăviri şi în România. Medicul precizează că „situaţiile în care apare decesul sunt cauzate de multe ori de existenţa unor afecţiuni cardiovasculare, pulmonare, care sunt complicate de infecţia gripală”. Medicii atrag atenţia că, spre deosebire de răceală, ale cărei simptome se rezumă, în general, doar la secreţii nazale, oboseală şi tuse, virusul gripal provoacă şi febră ridicată, de până la 38-39 de grade, frisoane, dureri de cap şi dureri musculare puternice, oboseală accentuată şi, uneori, stări de vomă.

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, inclusiv cu virusul AH1N1, care este inclus în formula vaccinului antigripal. La medicii de familie şi în spitale mai sunt disponibile circa o sută de mii de doze gratuite. Pentru evitarea răspândirii virusului, medicii ne recomandă să acoperim gura cu cotul, atunci când strănutăm sau tuşim, şi să folosim batiste de hârtie, care se aruncă imediat.

Până în acest moment, în România, gripa nu a făcut victime, spre deosebire de anul trecut, când au fost înregistrate 40 de decese provocate de diverse tipuri de virus gripal.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri