Recoltele toamnei sunt bogate şi trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru depozitarea acestora.
Din strugurii podgoriilor şi din prunele livezilor s-au preparat deja licori parfumate în unele zone ale ţării. Însă, în alte părţi, acestea încă se culeg sau sunt la fermentat, perioadă în care gospodarii trebuie să se ocupe, dacă nu au făcut-o deja, de pregătirea butoaielor în care vor depozita vinul şi ţuica peste iarnă.
Ne referim la butoaiele din lemn, care, chiar şi în era dominată de plastic rămâne o soluție preferată de foarte mulți gospodari care fac vin de casă.
Confectionate din lemn de stejar, butoaiele este sunt utilizate atât pentru fermentarea, cât și pentru maturarea și stocarea vinului. Butoaiele se diferențiază prin procesul de prăjire care eliberează din lemn diferite arome specifice (vanilie, cacao, cafea sau migdale). Folosite cel mai des pentru păstrarea vinurilor sunt cele cu un grad mediu de ardere, care păstrează o cantitate mai mare de substanțe aromate. Vinul se maturează în butoi în jur de 6-18 luni – în funcție de soi sau de tipul de vin, iar esența lemnoasă ajută licoarea să capete personalitate.
Singurul dezavantaj al butoielor de lemn este acela că sunt dificil de curățat. Acest „minus” este completat de faptul că există riscul de a se contamina vinul cu bacterii care pot duce la oțetire.
Iată câteva sfaturi practice pentru igienizarea și sterilizarea butoaielor din lemn:
.....................................