Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum omori căpușele cu o soluție eficientă și ieftină care se găsește în orice casă

Cum omori căpușele cu o soluție eficientă și ieftină care se găsește în orice casă

de Anastasia Paul    |   

Căpușele sunt active de primăvara și până toamna, ceea ce implică riscuri pentru oameni și animalele de companie.

Aceste insecte sug sângele dar pot transmite și diverse afecțiuni, dintre care cele mai periculoase sunt boala Lyme, tularemia, febra Colorado, febra petală a Munților Stâncoși, anaplasmoza. Totodată, reprezintă un pericol pentru câini, cărora le poate provoca anaplasmoză canină, boala Lyme, ehrlichioza canină și alte boli.

Însă există o soluție eficientă, ieftină și la îndemână, care se găsește în orice locuință. Alcoolul sanitar elimină acești dăunători, potrivit unui articol din 2018 publicat în Laryngoscope Investigative Otolaryngology.

Prin urmare, dacă descoperi o căpușă pe tine, pe copilul tău ori pe animalul de companie, îndepărteaz-o cu o pensetă dacă este înfiptă în piele sau cu un prosop de hârtie dacă nu a înțepat și omoar-o cu alcool sanitar.  
Este imposibil să știi dacă o căpușă poartă un agent patogen dăunător fără teste de laborator, așa că cel mai bine este să omori orice căpușă pe care o găsești. Indiferent dacă insecta se târăște pe hainele tale, pe blana animalului tău de companie sau se află pe piele. Odată ce căpușa a fost îndepărtată în siguranță, arunc-o pur și simplu într-un recipient cu puțin alcool.

Poți folosi o ceașcă, un borcan, un pahar de plastic sau o pungă de plastic dar asigură-te că este închis etanș, astfel încât căpușa să nu poată scăpa. De exemplu, dacă folosești un pahar obișnuit, pune deasupra o farfurie sau un alt obiect plat. Lăsă căpușa în lichid până când ești sigur că este moartă. Pentru a fi foarte precaut, folosește un recipient pe care să-l arunci apoi. 

În timp ce căpușele se vor îneca și vor muri atunci când sunt plasate în alcool sanitar, dezinfectantul  nu trebuie folosit pentru a forța o căpușă să se desprindă. Ștergerea cu alcool a unei căpușe atașată de piele nu o va face să-și scoată capul înfipt în piele și ar putea provoca mai mult rău decât bine.

Dr. Robert Lofton, medic veterinar și profesor clinic asistent la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității Auburn, SUA, spune că folosirea alcoolului pentru a încerca să scoți o căpușă de pe un câine ar putea prezenta riscuri. „Când căpușa este atașată de câinele tău, alcoolul va face căpușa să-și scuipe toxina”, explică acesta.

Dacă insecta este purtătoare de boli, acest lucru ar putea crește riscul de a contacta o boală. Cu toate acestea, odată ce căpușa este detașată, alcoolul sanitar este o opțiune excelentă pentru dezinfectarea pielii după o mușcătură.

Trebuie să reții însă că alcoolul sanitar nu respinge căpușele, nu le împiedică să înțepe și nici nu  le va ține departe. Doar ajută la omorârea lor după ce au fost îndepărtați, potrivit housedigest.com.

 

Subiecte în articol: capusa soluţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri