Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum poți transforma bucătăria într-un loc cât mai confortabil: 7 sfaturi

Cum poți transforma bucătăria într-un loc cât mai confortabil: 7 sfaturi

Bucătăria este piesa centrală a oricărei case, locul în care se desfășoară zilnic o mulțime de activități. În concordanță cu interesul tot mai crescut pentru un stil de viață sănătos, oamenii gătesc mai des acasă. Pe lângă asta, petrec din ce în ce mai mult timp în această încăpere și pentru servirea mesei sau întâlnirile cu familia și prietenii. Fără îndoială, rolul multifuncțional al bucătăriei reprezintă un motiv destul de serios pentru amenajarea unui spațiu cât mai confortabil și armonios. Iată ce poți face ca timpul petrecut aici să devină o experiență plăcută:

 

  1. Amenajează mobilierul pe un singur perete

Dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni sau una open space poți alege să amplasezi mobilierul pe un singur perete. Există mai multe exemple de mobilă de bucătărie standard ideale pentru o amenajare confortabilă. În felul acesta vei avea mai mult loc să te miști în voie prin încăpere.

  1. Optează pentru electrocasnice încorporabile

Fără îndoială, aparatele electrocasnice moderne îți fac viața mai ușoară și pot reduce timpul de pregătire a mâncărurilor. Însă, pot ocupa destul de mult spațiu în bucătărie, așa că trebuie să te orientezi către modelele ce nu-ți aglomerează camera. Cea mai bună soluție să nu “sufoci” bucătăria cu tot felul de aparate este să alegi electrocasnicele încorporabile. Cuptor, plită, mașină de spălat vase, cuptor cu microunde sau frigider, toate pot fi integrate în mobilier astfel încât să obții un design uniform și echilibrat.

  1. Acordă atenție aspectului estetic

În general, pentru amenajarea bucătăriei trebuie să ții cont de confortul vizual și să eviți aglomerarea spațiului de lucru. Una dintre regulile pe care ar fi de preferat să le respecți ține de folosirea culorilor. De regulă, în această încăpere sunt indicate nuanțele neutre deoarece oferă căldură, liniște și pace. Alb, crem, gri deschis, astfel de culori reflectă lumina naturală și creează impresia unui loc aerisit. Alege maxim trei nuanțe pentru piesele de mobilier, eventual din aceeași paletă cromatică și ai grijă să adaptezi forma și volumul articolelor la suprafața bucătăriei.

  1. Realizează un triunghi de lucru

Ca să te bucuri de un flux optim între principalele puncte din bucătărie, și anume chiuvetă, aragaz și frigider, poți lua în considerare așezarea lor sub formă de triunghi. În felul acesta vei avea acces facil la toate cele trei zone și te poți mișca fără să-ți faci probleme că o să te lovești de o altă persoană care lucrează în bucătărie. Ia în considerare totuși că triunghiul de lucru trebuie să fie compact, chiar și într-o cameră spațioasă.

  1. Asigură-te că ai spații de depozitare generoase

O bună organizare a veselei, tacâmurilor, ustensilelor de gătit, condimentelor și accesoriilor poate fi realizată doar dacă ai suficiente spații de depozitare. Ca să eviți dezordinea, mai ales dacă ai o bucătărie în plan deschis și nu-ți permiți să strici aspectul de continuitate, asigură-te că ai loc destul încât să pui tot în interiorul dulapurilor. Depozitează produsele în funcție de frecvența utilizării lor, separă-le pe categorii sau încearcă să păstrezi alimentele în recipiente de aceeași dimensiune, ca să-ți fie ușor să le așezi în sertare și dulapuri.

  1. Creează o zonă de relaxare

Dacă spațiul îți permite, amenajează un spațiu de recreere în bucătăria ta. Fie că este vorba de un colțișor unde să așezi un fotoliu și o măsuță ca să servești cafeaua, fie de o canapea confortabilă, poți să te bucuri de mai multă relaxare, chiar și în bucătărie.

  1. Personalizează bucătăria cu diverse accesorii

Ai grijă să aduci în această încăpere câteva obiecte decorative care pot transforma spațiul într-unul mai prietenos. Poți alege tablouri sau fotografii interesante, suveniruri, lumânări parfumate, ghivece cu plante aromatice ori flori, perne pufoase și orice altceva se potrivește în decor pentru o ambianță mai plăcută.

 

Bucătăria nu mai este de mult doar un loc dedicat pregătirii mesei. În zilele noastre, această încăpere a devenit inima casei. Așadar, oferă-i atenția cuvenită și amenajează un interior deosebit și relaxant, în care să te bucuri mereu că-ți începi și închei cu plăcere fiecare zi.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri