Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-a împărțit puterea locală în cele mai importante zone din România, de la aderarea la Uniunea Europeană

Cum s-a împărțit puterea locală în cele mai importante zone din România, de la aderarea la Uniunea Europeană

de Ion Alexandru    |   

În ultimii 12 ani, odată cu primele alegeri locale organizate după aderarea României la Uniunea Europeană, regiunile cele mai importante ale României au cunoscut o evoluție politico-administrativă interesantă. Voturile s-au mutat de la stânga la dreapta în privința Consiliilor Județene, pentru zona de vest și de sud a țării, în timp ce zona de centru și de est a rămas consecventă politic la fiecare scrutin local. Județele Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș demonstrează cel mai elocvent modul în care electoratul și-a consolidat preferințele politice. Dacă PDL a dominat anii 2008-2012 jumătate din aceste zone, următorul mandat a cunoscut o ascensiune a USL. Pentru ca, în 2016, PSD să cunoască o creștere semnificativă la urne. Există însă și constanță. La Cluj-Napoca, Emil Boc a fost reales continuu în funcția de primar. La Brașov și Constanța însă, intervențiile DNA au întrerupt carierele longevive ale unor aleși locali cu notorietate. În zona Dolj, puterea locală a fost preluată de PSD de la fostul PDL, în timp ce, la Iași, tot ca urmare a intervenției DNA, în 2016 a fost ales primar un social-democrat care, anul acesta, a devenit liberal. În aceeași perioadă de 12 ani, au existat partide care s-au dizolvat, iar altele care au apărut, Este cazul fostului PDL, înghițit de PNL, sau al USL, desființat în 2014, sau al PPDD – formațiune înființată de Dan Diaconescu, dar și de apariția partidului lui Traian Băsescu, PMP.

 

Brașov – Județ liberal, municipiu „portocaliu”

 

  • 2008: Consiliul Județean – președinte Aristotel Căncescu (PNL). Primăria Municipiului Brașov este câștigată de George Scripcaru, cu 69,81% din voturi.
  • 2012: Consiliul Județean – este reales Aristotel Căncescu (PNL) din partea USL în funcția de președinte. George Scripcaru (PDL) este reales primar al Brașovului cu 44,92% din voturi.
  • 2016: Este ales președinte al Consiliului Județean liberalul Adrian Veștea. George Scripcaru este reales primar al municipiului reședință de județ.

 

Cluj – De la PDL la USL, înapoi la PNL. Singura constantă este Emil Boc

 

  • 2008: PDL câștigă șefia Consiliului Județean prin Alin Tișe. Emil Boc câștigă Primăria Cluj-Napoca, cu 76,21% din voturi.
  • 2012: USL câștigă șefia Consiliului Județean prin liberalul Horea Uioreanu. Emil Boc este reales primar cu 40,60% din voturi.
  • 2016: Alin Tișe revine la președinția Consiliului Județean, din partea PNL. Primăria Cluj-Napoca este adjudecată, din nou, de Emil Boc, cu 64,76% din voturi.

 

Constanța – Și județul, și municipiul sunt zonă „roșie”

 

  • 2008: Nicușor Constantinescu (PSD) este ales președinte al Consiliului Județean. Radu Mazăre (PSD) câștigă Primăria Municipiului Constanța cu 97% din voturi.
  • 2012: Este reales la șefia Consiliului Judeșean Nicușor Constantinescu, din partea USL. Tot din partea Uniunii Social-Liberale este reales primar al Constanței Radu Mazăre, cu 67,76% din voturi.
  • 2016: PSD câștigă Consiliul Județean, prin președintele Marius Horia Șuțuianu. Decebal Făgădău (PSD) este ales primar al Constanței, cu 41,96 la sută din voturi.

 

Dolj: Același șef de Consiliu Județean de trei mandate. Olguța Vasilescu a „suflat” Craiova de la PDL

 

  • 2008: Șefia Consiliului Județean este adjudecată de PSD, prin Ion Prioteasa. Primar al municipiului Craiova este ales Antonie Solomon, de la PDL, cu 55,07% din voturi.
  • 2012: Ion Prioteasa este reales președinte al Consiliului Județean, din partea USL. Lia Olguța Vasilescu câștigă Primăria Craiova cu 45,6% din voturi.
  • 2016: PSD recâștigă șefia Consiliului Județean, tot prin Ion Prioteasa. Lia Olguța Vasilescu este realeasă primar al Craiovei cu 60,92% din voturi.

 

Iași: Județ PSD, municipiu „cumpărat” de PNL

 

  • 2008: Șefia Consiliului Județean este adjudecată de social-democratul Constantin Simirad. Primăria Iași este câștigată de Gheorghe Nichita, tot de la PSD, cu 55,8% din voturi.
  • 2012: Președinția județului este câștigată de USL, prin liberalul Cristian Adomniței. Gheorghe Nichita, de la PSD (dar tot pe listele USL), este reales primar al Iașiului, cu 59,49% din voturi.
  • 2016: PSD recâștigă șefia CJ, prin Maricel Popa. Fost viceprimar PSD al Iașiului, Mihai Chirica este ales edil al municipiului, cu 46,63% din voturi. La alegerile din 27 septembrie, Chirica a candidat pe listele PNL.

 

Timiș: Județ trecut de la țărăniști la USL și PSD. Municipiu reședință de județ doar de dreapta

 

  • 2008: PDL a câștigat, prin Constantin Ostaficiuc, președinția Consiliului Județean. Gheorghe Ciuhandu a fost ales primar al municipiului Timișoara, din partea PNȚCD, cu 53,6 % din voturi.
  • 2012: USL și-a adjudecat șefia Consiliului Județean, prin președintele Titu Bojin. Tot din partea USL, a fost ales primar al municipiului Timișoara liberalul Nicolae Robu, cu 49.76% din voturi.
  • 2016. Șefia Consiliului Județean este câștigată de Sorin Grindeanu, din partea PSD. Nicolae Robu, din partea PNL, este reales primar al municipiului Timișoara, cu 52,9 la sută din voturi.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri