Iată ce poți face pentru a aduce sustenabilitatea în stilul tău de viață.
1.Alege companii care încurajează sustenabilitatea
În fiecare zi facem alegeri care afectează mediul, de la ceea ce mâncăm până la ce mijloc de transport preferăm. Acțiunile noastre individuale contează pentru menținerea unui climat sustenabil și este important să conștientizăm acest lucru pentru a aduce sustenabilitatea în viețile noastre.
În acest context, alegerea unei companii care încurajează sustenabilitatea este un pas firesc pentru dezvoltarea noastră eco conștientă.
Alegând o companie care prioritizează practicile sustenabile devii parte a unui angrenaj ce funcționează după principii clare de protejare a mediului înconjurător, făcând din acest deziderat un mod de viață.
O companie care se angajează să adopte practici sustenabile prioritizează importanța existenței unui echilibru între om și mediu, între viața profesională și viața personală. Astfel de companii oferă un mediu de lucru sănătos, motivant și sustenabil, ceea ce le face atractive pentru angajați.
Această concluzie reiese și din studiul efectuat de Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor. Aflăm, așadar, că pentru 68% dintre angajați contează foarte mult acțiunile angajatorului în găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională, în special la nivel de spațiu și flexibilitate.
Pe lângă faptul că aceste companii contribuie la menținerea unei planete mai sănătoase, ele descoperă că o strategie ecologică orientată spre bunăstarea angajaților le oferă, de asemenea, avantajele pentru a se dezvolta și a prospera.
2.Creează-ți un mediu de lucru cât mai verde
Lumina naturală, o mai bună ventilație, produsele de curățare non-toxice și plantele îmbunătățesc calitatea aerului dintr-un spațiu de lucru. Un astfel de mediu te motivează, îți stimulează creativitatea și, în plus, îți oferă ocazia de a pune în aplicare practici sustenabile.
Managerii marilor companii știu că sustenabilitatea la locul de muncă nu mai este considerată un bonus „nice-to-have”, ci o necesitate pentru angajații din ziua de azi, preocupați de mediu. Angajații mai sănătoși sunt mai productivi, ajutând companiile să facă economii.
Un birou ecologic stimulează motivația, nivelul de concentrare și percepția asupra calității aerului. Iar din punctul de vedere al angajatorului, practicile ecologice se traduc prin creșterea productivității, deoarece angajații sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai eficienți.
3.Redu consumul de plastic și reciclează
O abordare ecologică în viața de zi cu zi implică acțiuni precum reciclarea, utilizarea de materiale ecologice și reducerea deșeurilor. Având în vedere acest lucru, gândește-te cât de multe deșeuri din plastic ocupă spațiu în casa ta. Poți gestiona acest obicei de consum făcând un scop din a folosi mai puțin plastic.
Fiind atenți la modul în care consumăm, devenim mai conștienți de ambalajele de plastic inutile, de alternativele sustenabile și de modul în care le putem încorpora fără probleme în viața noastră.
Învățând cum să reduci utilizarea plasticului acasă, poți contribui cu adevărat la minimizarea deșeurilor. Așadar:
- Alege să reumpli recipientele de săpun, detergent de vase sau gel de duș;
- Păstrează detergenții de uz casnic în recipiente de sticlă;
- Obișnuiește-te să bei apă din sticle reutilizabile;
- Reutilizează sacoșele de cumpărături;
- Împachetează prânzul în recipiente reutilizabile;
- Utilizează lavete din microfibră în locul rolelor de șervețele.
4.Adoptă practici de eficiență energetică în locuința ta
A adopta un stil de viață sustenabil înseamnă a face alegeri conștiente și durabile care să reducă deșeurile, să încurajeze acțiunile durabile și să economisească energie. Acest demers începe cu schimbări mici, cum ar fi înlocuirea becurilor tradiționale cu becuri LED, instalarea de senzori inteligenți etc. În plus, poate inspira schimbări mai mari, cum ar fi un nou sistem de ventilație, achiziția unei mașini electrice sau montarea de panouri solare.
Un obicei de bază pe care trebuie să îl dezvolți este să te asiguri că stingi întotdeauna luminile atunci când părăsești o cameră. Apoi, multe locuințe se orientează către lumini LED inteligente, deoarece acestea nu doar că arată elegant și sunt accesibile, dar sunt și mult mai eficiente decât becurile cu halogen.
Dacă optezi pentru varianta automatizării inteligente, sistemele vor detecta când nu mai folosești un dispozitiv și vor opri alimentarea cu energie electrică.
Mai mult, întreținerea și înlocuirea aparatelor electrocasnice la fiecare câțiva ani va face ca acestea să devină o povară mai mică asupra consumului de electricitate.
Totodată, menține termostatul la o temperatură mai mică. Acest lucru poate face o mare diferență în ce privește reducerea costurilor de energie. Folosirea unui termostat inteligent programabil este și mai eficientă.
Panourile solare se află în fruntea listei celor mai populare surse alternative de energie care pot fi utilizate într-o locuință. Având în vedere că îți poți alimenta casa cu câteva panouri, dacă ești în căutarea unui mic salt în eficiența energetică, energia solară este o modalitate bună de a începe să ieși din rețea și să consumi o sursă ecologică de electricitate.
Așadar, punerea în aplicare a unor mici schimbări în comportamentul, produsele sau obiceiurile noastre de consum poate influența sănătatea planetei și a noastră.
Sursa foto: shutterstock.com