Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să introduci produse noi și activi în rutina zilnică de îngrijire a pielii

Cum să introduci produse noi și activi în rutina zilnică de îngrijire a pielii

Indiferent dacă ți-a atras atenția un nou produs de îngrijire, dacă ai deja câteva creme și serumuri adăugate în coșul de cumpărături din aplicația preferată de shopping sau dacă ai decis să tratezi o problemă a tenului, e important să știi cum să introduci un produs nou în rutina de îngrijire zilnică.

 În primul rând, este necesar să evaluezi și să prioritizezi obiectivele tale în ceea ce privește îngrijirea. După ce ai ales câteva produse potrivite pentru tipul tău de ten și nevoile acestuia, va trebui să testezi produsul și să îl introduci gradual, pentru a putea observa eventualele reacții ale pielii la acesta.

Ce vrei să realizezi, introducând un nou produs cosmetic?

De cele mai multe ori, oamenii introduc noi produse de îngrijire pentru a rezolva anumite probleme ale tenului pe care le experimentează. De exemplu, ți-ai putea propune să combați deshidratarea intensă provocată de scăderea temperaturilor sau să încerci noi produse ingrijire piele pentru tratarea acneei. Sau poate că ceea ce ai folosit până acum nu mai funcționează la fel de bine. Sau, pur și simplu, nu ai ajuns încă la un produs care să te mulțumească.

O evaluare a rutinei de îngrijire ar putea fi utilă, atunci când vrei să îți setezi obiective noi în ceea ce privește îngrijirea tenului. E important să analizezi fiecare produs pe care îl folosești deja, înainte de a introduce altele noi în rutină, dar și să definești beneficiile la care aspiri.

Nu trebuie neapărat să faci asta de unul singur. Poți oricând să ceri părerea unui specialist - cosmeticiana ta sau medicul dermatolog te pot ajuta cu o serie de recomandări avizate.

De unde începi?

Știm cât de mult entuziasm poți avea atunci când încerci un produs nou. Dar e important să ai o serie de lucruri în vedere, înainte de a-l încorpora în rutină. În primul rând, dacă este vorba despre mai multe produse noi, acestea trebuie introduse pe rând în procesul de îngrijire, pentru a le putea observa efectele benefice, dar și pentru a izola eventualele reacții neplăcute.

Totodată, înainte de a încerca un produs pe toată fața sau pe corp, e indicat să îl testezi pe o zonă mai puțin vizibilă, dar sensibilă a pielii, cum ar fi încheietura mâinii sau în spatele urechii. Deși acest test nu te va ajuta să îți dai seama de beneficii, este util pentru monitorizarea eventualelor efecte adverse sau reacții alergice. Acestea vor apărea, de regulă, în primele 24 de ore după aplicare dar, dacă vrei să fii sigur, poți aștepta până la trei zile înainte să aplici produsul direct pe față. Urmărește reacții precum roșeața, inflamațiile sau pruritul și oprește utilizarea dacă apare oricare dintre aceste efecte.

Probabil ai auzit despre fenomenul ”purging”, pe care pielea îl experimentează, uneori, atunci când folosești produse noi. Se referă la înrăutățirea inițială a aspectului acesteia, înainte de apariția efectelor benefice. Acest fenomen se întâmplă, însă, doar în situații extreme, de exemplu, atunci când exfoliezi pentru prima oară tenul cu un acid sau când introduci un cleanser sau un exfoliant care conține substanțe active sau retinol. Această reacție ar trebui să fie de scurtă durată; în caz contrar, devine un semn că pielea ta nu agreează produsul sau că acesta interacționează negativ cu un alt produs din rutina ta.

Ai răbdare și acordă timp tranziției

Cele mai multe produse au efecte vizibile rapide, dar e important să ai răbdare pentru a le observa toate beneficiile. Dacă testezi o cremă hidratantă potrivită pentru tenul tău, îți poți simți, încă de la prima utilizare, pielea mai suplă și mai hidratată. Însă pentru a vedea rezultatul și potențialul unei creme de ochi sau al unui serum, e nevoie să aștepți câteva săptămâni, tocmai pentru că rezultatele sunt întotdeauna cumulative.

Rutina ta de îngrijire este incompletă, dacă nu folosești acest produs

Chiar dacă ai înlocuit cremele parfumate cu dermatocosmetice și ai început să folosești produse Revox cu activi, rutina ta de îngrijire poate fi în zadar, dacă nu folosești un produs cu protecție solară. Crema cu SPF nu te ajută doar să îți protejezi pielea, ci și investiția în toate celelalte produse de îngrijire. De exemplu, de ce ai investi într-un produs antiacneic, dacă nu împiedici inflamația și hiperpigmentarea cu ajutorul unei creme cu spectru larg de protecție? Sau de ce ai folosi un serum cu retinol și proprietăți antiîmbătrânire, dacă nu te protejezi de soare, care este responsabil de apariția a 90% dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii?

Ce poți face mai mult, pentru a te asigura că introduci corect un nou produs în rutina ta de îngrijire? Citește recomandările de utilizare ale producătorului, informează-te cu privire la ingrediente și asigură-te întotdeauna că produsele pe care le cumperi sunt de calitate și în termen de valabilitate. De asemenea, păstrează-le conform recomandărilor, într-un loc răcoros și lipsit de umezeală, pentru a te bucura de toate beneficiile lor pe parcursul utilizării.

Foto: Freepik

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri