Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să te protejezi de furtună

Cum să te protejezi de furtună

Odată cu venirea toamnei, vremea severă din toată ţara, cu frecvente descărcări electrice, grindină şi ploi torenţiale, ar putea să  ne pună în pericol. Pentru a evita nenorocirile, specialiştii ISU ne dau câteva sfaturi care ne pot salva viaţa. Este important de ştiut ce trebuie să facem înainte, în timpul şi după trecerea furtunii.

Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar trei metri între o persoană și alta. Astfel, se reduce șansa de a se transfera electricitatea. Este important să ştiţi că apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Apa este foarte periculoasă. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomandă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât  acesta e un foarte prost conductor de curent. Specialiştii recomandată să nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred). Dacă aveți timp, parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

Respectă următoarele reguli

  • Întrerupe orice activitate în aer liber. 
  •  Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism
  •  Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, eşti mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior
  •  Închide ferestrele şi uşile
  • Evită duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.  - Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare

IDEE

Anual, între 20 si 100 de persoane sunt afectate de furtună şi de fulgere sau trăsnete. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.

Subiecte în articol: cum te protejezi de furtună
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri