Jurnalul.ro Auto Cum să-ţi întreţii maşina pe durata verii: 4 ponturi

Cum să-ţi întreţii maşina pe durata verii: 4 ponturi

Buna funcţionare a maşinii depinde în mare măsură de condiţiile în care o exploatezi. Pe timp de vară, condiţiile de vreme şi cele de trafic necesită o anumită pregătire a automobilului. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva ponturi pe care să le iei în calcul pentru întreţinerea maşinii în sezonul cald:

Igienizează instalaţia de climatizare

Dacă nu ai mai folosit aerul condiţionat de toamna trecută, s-au adunat câteva luni în care acarienii şi bacteriile s-au putut acumula în interiorul instalaţiei. În plus, freonul este consumabil, aşadar cantitatea de agent frigorific rămasă în rezervor poate fi insuficientă pentru a crea ambientul plăcut în habitaclu. Înainte de prima utilizare, se recomandă efectuarea unei igienizări profesionale a întregii instalaţii pentru a nu risca inhalarea unor substanţe periculoase.

Verifică starea anvelopelor

Cauciucurile sunt importante în orice sezon. Având în vedere temperatura măsurată la nivelul asfaltului într-o zi toridă de vară, este esenţial ca anvelopele să ofere stabilitate maşinii indiferent de tipul manevrei şi de condiţiile de trafic, infrastructură sau climă. Deşi pe timp de vară nu este obligatorie echiparea cu pneuri speciale, cauciucurile fabricate pentru acest sezon au anumite caracteristici menite să ajute maşina în timpul rulării. Deoarece sunt mai subţiri şi au un tipar special al benzii de rulare, ele trec ușor peste obstacole şi de la suprafaţă uscată la porţiuni de carosabil umed. Condiţia esențială este să nu fie uzate sau îmbătrânite peste măsură. Verifică, aşadar, ca suprafaţa de rulare să fie uzată uniform şi să aibă suficientă adâncime pentru aderenţă. De asemenea, foarte importantă este presiunea din roţi. Respectă indicaţiile producătorului în funcţiile de condiţiile de încărcare a maşinii, în special înaintea parcurgerii unui drum lung.

Grijă pentru curăţenie

Numărul de kilometri parcurşi pe timp de vară este semnificativ mai mare întrucât este perioadă de concedii. Dacă printre itinerarii se numără unul sau mai multe drumuri către mare, maşina ta va fi expusă la condiţii de praf, nisip şi sare. Toate aceste elemente exterioare sunt factori corozivi. Cu cât cureţi mai rapid maşina, cu atât prelungeşti durata de viaţă a caroseriei. De asemenea, calitatea experienţei din interior depinde de mediul în care conduci. Dacă eşti înconjurat de resturi de mâncare, cafea vărsată şi mirosuri acumulate, nu va fi cea mai plăcută călătorie. Atunci când duci maşina în service pentru verificarea dinaintea verii sau la spălătorii, ai la dispoziţie o gamă variată de huse de protecţie auto care îţi vor proteja scaunele de murdăria din exterior.

Revizia de vară

Pe lângă intervalele efectuării inspecţiei tehnice periodice, obligatorie prin lege, sau ale reviziilor programate de producător pentru respectarea garanţiei unei maşini noi, pe timp de vară este important să faci un drum la atelierul auto pentru a verifica starea generală a maşinii. Înainte de concediu, indiferent că vei călători prin ţară sau în afara graniţelor, trebuie să ştii în ce stare se găseşte maşina, dacă urmează să înlocuieşti anumite piese sau consumabile. Altfel, rişti ca o bună parte a sejurului să fie umbrită de probleme tehnice apărute în timpul deplasării cu automobilul. Uleiul, filtrele, lichidul de răcire, instalaţia electrică, sistemul de frânare sunt doar câteva dintre elementele care trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a ajunge în deplină siguranţă la destinaţie şi înapoi acasă.

Grija arătată pentru pregătirea maşinii în apropierea sezonului de vară îţi aduce mai multă linişte în concediu. Pentru a nu adăuga o vizită în plus la atelierul auto, îţi poţi programa revizia anuală chiar la final de primăvară. Astfel, vei şti în fiecare an ce ai de înlocuit înainte de a porni la drum lung prin ţară sau în străinătate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri