În era tehnologiei, când toată lumea comunică prin intermediul sms-urilor sau mailurilor, este bine să ştii cum este politicos să le scrii pentru a nu deranja. Textul trebuie să fie cât mai clar, pentru ca mesajul tău să fie transmis aşa cum ţi l-ai dorit. Dacă ești pe punctul de a trimite un sms, oprește-te preț de un minut și gândește-te. Iată câteva reguli generale:
-
Frecvența mesajelor depinde de: relația pe care o ai cu destinatarul și de tipul informației pe care o transmiți.
-
Imaginează-ți că fiecare mesaj e o conversație și fii atent dacă nu cumva vrei să impui sau să te impui.
-
Dacă mesajul pe care vrei să-l transmiți ar conține detalii intime, pune mâna pe telefon și grăiește.
-
Poți trimite un sms dacă ești acompaniat, dar condiția este ca persoana ce te însoțește să aibă legătură cu mesajul.
-
Abrevierile de tipul “lol” nu-și găsesc locul în mesaj dacă nu mai ești adolescent.
-
Aplică principiul “Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!” și atunci când tastezi. Dacă ești în public, retrage-te într-un colț unde poți avea intimitate. La spectacole, teatru, cinema evită să te folosești de telefon fiindcă deranjezi cu lumina ecranului.
-
Verifică ora înainte să trimiți un mesaj. Timpul trebuie să fie potrivit și pentru tine dar și pentru destinatar.
-
Nu trimite de mai multe ori același mesaj fiindcă e foarte posibil ca destinatarul să nu poată răspunde sau, nu are semnal.
-
Fii atent la gramatica pe care o folosești în mesaje, uneori ( de cele mai multe ori) te trădează.
Dacă ai de gând să amâni o întâlnire n-o fă printr-un mesaj, ci printr-un apel telefonic. În acest fel, scuzele vor fi mai ușor de acceptat. Verifică ora înainte să trimiți un mesaj. Timpul trebuie să fie potrivit și pentru tine dar și pentru destinatar.
Reguli de scriere
Este bine de ştiut că un mesaj scris în întregime cumajuscule ne face să parărem furioşi. Poți scrie un cuvânt cu majuscule, atunci când chiar vrei să-l subliniezi, dar fii conștient de faptul că acel cuvânt apare că și cum l-ai țipa – dacă asta e necesar sau e amuzant într-un anumit context, atunci e indicat. Cu excepția mesajelor trimise persoanei iubite, încearcă să nu depășești două-trei propoziții.