Dacă doriţi să comparaţi ofertele furnizorilor în piaţa concurenţială, ANRE vă pune la dispoziţie un comparator de oferte pe care îl găsiţi pe site-ul Autorităţii la adresa www.anre.ro. După ce accesaţi această adresă, în partea dreaptă a ecranului se va afişa căsuţa „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”. Faceți clik pe această căsuţă şi veţi intra în meniul comparatorului.
● Prima căsuţă pe care trebuie să o completaţi este „tipul consumatorului”. În cazul dumneavoastră treceţi „consumator casnic”.
● La căsuţa „ tip ofertă”, completaţi câmpul cu „oferta concurenţială”.
● La căsuţa „consumul din factura curentă” trebuie să treceţi consumul înscris din ultima factură primită de la furnizorul dumneavoastră.
● La „nivel de tensiune” selectaţi din meniu „joasă tensiune” pentru că aceasta este cea pe care o folosim uzual în gospodării, pentru alimentarea electrocasnicelor, calculatoarelor, lămpilor etc.
● La secţiunea „tip tarif” selectaţi „nediferenţiat”. Tarifele nediferenţiate pe ore sunt cele mai uzuale în ofertele furnizorilor, dar există şi oferte făcute pe tronsoane orare, cum ar fi tarife de zi şi de noapte. Tarifele de noapte sunt mai ieftine şi ele se pretează cel mai bine celor care au un consum de energie mai mare noaptea. De exemplu, celor ale căror case au încălzire electrică. În această situaţie, bifaţi „ diferenţiat pe zone orare”.
● La mod de transmitere a facturii veţi mai multe opţiuni. Prin poştă, curier, e-mail etc. În funcţie de ce consideraţi că vi se potriveşte cel mai bine, optaţi pentru una din variantele afişate. În cazul în care nu aveţi preferinţe face click pe „oricare”.
● Comparatorul vă oferă posibilitatea să optaţi şi pentru ce fel de energie doriţi să vă fie furnizată: exclusiv din surse regenerabile sau din orice surse. În funcţie de preferinţele dv., face clic pe una din variantele afişate la această secţiune.
● Secţiunea „Data de la care se aplică oferta” vă va afişa un calendar. Puteţi alege ca oferta să intre în vigoare de la data când accesaţi comparatorul de oferte sau de la o altă dată.
● La secţiunea „Judeţ” trebuie să selectaţi din meniul afişat judeţul în care se af lă locul de consum, care nu neapărat trebuie să coincidă cu domiciliul dumneavoastră.
● Secţiunea „Valoarea facturii curente pentru comparaţie” nu trebuie neapărat completată, dar dacă doriţi să vedeţi diferenţa, în lei, între vechea factură şi cea nou care vi se oferă, este bine să treceţi valoarea ei.
● La secţiunea „Tip produs”, cele mai frecvente oferte sunt cu preţ fix, aşa că puteţi selecta această variantă. Pentru cei care vor variante de tarifare variabile, atunci trebuie să selectaţi varianta „preţ variabil”.
● La „ Frecvenţa emiterii facturii”, cea mai uzuală este factura emisă lunar, aşa că alegerea acestei variante este optimă.
● Ultima secţiune a comparatorul de oferte este „Perioada de contract”. Oferta de selecţie a comparatorului este destul de mare, de la o perioadă mai mică de un an, la una nedeterminată. Cea mai frecventă perioadă de valabilitate a unui contract este un an de zile, deci puteţi opta pentru această variantă.
● După ce aţi completat toate căsuţele de mai sus, nu mai aveţi altceva de făcut decât să face clic pe butonul „Compară oferte” şi vi se vor afişa cele mai bune oferte în ordine crescătoare a valorii lor.