Jurnalul.ro Ştiri Externe „Daily Sun”: Sclavi pentru ouăle Kinder

„Daily Sun”: Sclavi pentru ouăle Kinder

Familii sărace din România, printre care se numără chiar și copii de șase ani, sunt tratate ca „sclavi" și plătite cu 22 de penny (puțin peste 1 leu) pe oră pentru a asambla jucăriile din interiorul ouălor de ciocolată Kinder, acuză, marți, tabloidele „Daily Mail” și „The Sun”. Aceste familii sărace lucrează 13 ore pe zi în casele lor pentru a asambla cu grijă micile ornamente din plastic.

Potrivit unei anchete efectuate de „The Sun”, un tată ai cărui copii lucrează pentru a crea aceste jucării declară că este o „muncă de sclav". Pentru 1.000 de ouă asamblate, familia este plătită cu 20 de lei, echivalentul a doar 3,77 lire sterline, scrie „Daily Mai”. Produsele — fabricate pentru gigantul de cofetărie-patiserie Ferrero — sunt transportate apoi la o fabrica din Carei, în nord-vestul României, și vândute pentru 80 de penny (aproape 5 lei). „Dacă șefii de la Ferrero ar ști ce se întâmplă în România, ar face atac de cord”, a declarat pentru „The Sun” o sursă anonimă din interiorul companiei. "Ferrero nu primește ce a plătit și intermediarii fac o avere din munca unor oameni tratați ca sclavi", susține această sursă. Familia Jurj este implicată în acest proces, notează „Daily Mail”. Timea (30 de ani), Christian (41), Patrick (11), Hannah (6) — toți lucrează la asamblarea ouălor Kinder.

Înscenare „The Sun”?

„Este o muncă de sclav, dar ce poți face când nu ai de ales? Când vezi felul în care trăim aici, trebuie să înțelegi visul nostru de a veni în Marea Britanie', a declarat pentru ziar Christian Jurj. O firmă pe nume Prolegis, un subcontractor al Romexa SA, ar furniza familiei ouăle și componentele din plastic, scrie „The Sun”. Timea Jurj, femeia din Carei despre care tabloidul britanic "The Sun" susținea că își folosește copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, a negat acuzațiile și a declarat pentru Mediafax că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare.

Ouăle de ciocolată Kinder își au originea în 1974, în Italia, și sunt vândute în prezent în întreaga lume.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri