Jurnalul.ro Ştiri Politică De la scena teatrului, la scena vorbelor goale

De la scena teatrului, la scena vorbelor goale

de Marius Gîrlașiu    |   

În epoca televiziunii şi a reţelelor sociale, omul politic are nevoie de o calitate esenţială. Asemeni unui actor, alesul poporului trebuie să îşi seducă electoratul prin charismă, discurs captivant şi prezenţă scenică. Există însă şi varianta în care actorii de renume coboară din scenă şi joacă un rol real în viaţa politică. Experienţa românească ne arată totuşi că astfel de cazuri se încheie mai des cu eşecuri, decât cu mari succese.

Destrămarea vechiului UNPR, care s-a topit în partidul lui Traian Băsescu, a scos din scena politică trei mari actori ai României care au făcut front comun pentru “interesul naţional”. Primul care şi-a anunţat capitularea a fost actorul Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca. “Aud că au bătut palma cu alde Băsescu. Şi nu oricum ci prin absorbţie, adică au recunoscut de fapt că sunt un partid oarecare. Am fost un dobitoc!”, a scris Mălaimare în scrisoarea de adio. Actorul s-a înscris în partidul lui Gabriel Oprea pe 20 octombrie 2015, la doar câteva zile după înrolarea altor nume mari ale scenei româneşti, Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru. “UNPR e un partid care s-a detaşat printr-o politică verticală, corectă, dreaptă, cu anumită coloană vertebrală pe care o datorăm mai ales domnului Oprea. Şi eu şi Vasile Muraru am acceptat să ne depunem adeziunea”, suna crezul politic al actorului. După pactul cu Băsescu, atât Arşinel cât şi Cezara Dafinescu şi-au anunţat retragerea din partid. Celebra actriţa făcea şi ea parte din UNPR, tot din octombrie 2015. “Am ales acest partid pentru că mi-a inspirat inspirat încredere Generalul Oprea. Acum am, în sfârşit, ocazia să urmez cuvintele tatălui meu care îmi spunea mereu <

>”, spunea actriţa anul trecut. Comicul Vasile Muraru şi-a anunţat şi el retragerea, motivând că s-a săturat de politică.

Alţii l-au susţinut pe Ponta

Dacă unii s-au înscris cu acte în partide, alte nume grele ale scenei au susţinut public oamenii politici. Cazul cel mai recent este cel al actriţei Stela Popescu, care l-a susţinut la locale pe candidatul PNL din sectorul 4, Răzvan Sava. “Este nevoie de primari tineri, puternici si atenţi să răspundă la chemarile celor din jur”, spunea actriţa într-un clip de campanie. Acum doi ani, în timpul campaniei pentru prezidenţiale, legendarul Radu Beligan îi îndemna pe români să-l voteze pe tânărul Victor Ponta. “Îl susţin pe Ponta pentru că ţara asta are nevoie de un preşedinte tânăr şi energic”, declara legenda teatrului românesc. Actriţa Florina Cercel l-a susţinut şi ea pe Ponta. “Fiind actriţă, sunt senzitivă, simt aura oamenilor. Ferice de mama care v-a născut!”, i-a spus Florina Cercel fostului premier. Acelaşi discurs l-a adoptat şi Tudor Gheorghe, care s-a dezis apoi de fostul lider PSD. De altfel, Tudor Gheorghe şi Florin Piersic au fost curtaţi de PSD pentru a candida la alegerile parlamentare din acest an. “Câtă vreme politica mea este una singură şi consecventă, cea a culturii naţionale, iar a lor, a inculturii consecvente, sigur nu voi schimba scena poeziei cu cea a vorbelor goale”, a reaţionat Tudor Gheorghe. “Mi-au dat telefon, dar le-am spus că nici nu mă gândesc la aşa ceva, eu n-am nicio treabă cu politica”, a reacţionat şi Florin Piersic. Singura excepţie de la linia eşecurilor politice pare fostul director al Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, ajuns primul independent român în Parlamentul European. “Din păcate marile partide nu au nevoie de persoane cunoscute, de persoane cu notorietate, chiar îi deranjează”, susţine însă Diaconu.

Florin Piersic: “La politicieni nu le spun nici mulţumesc, că n-am pentru ce. N-am nevoie de nimic de la ei. Eu ţin la poporul ăsta, ţin la toţi care vor binele ţării, dar nu pot să mă duc eu în politică”


Alexandru Arşinel s-a înscris în UNPR în octombrie 2015 şi a renunţat la politică după fuziunea cu PMP-ul lui Băsescu


Ronald Reagan, de la Hollywood la Casa Albă

Dacă actorii români nu prea prind rădăcini în politica de pe plaiurile mioritice, nu la fel stau lucrurile peste hotare. Cazul cel mai celebru este cel al fostului preşedinte american din perioada 1981-1989. Al 40-le preşedinte din istoria Statelor Unite a fost unul dintre cei mai populari lideri de la Washington. Reagan a fost crainic de radio până când a fost descoperit de un impresar de la Hollywood, care i-a oferit un contract cu compania de filme Warner. În 1937, Reagan și-a făcut debutul în filmul "Love is on the Air", iar în întreaga sa carieră de actor a jucat în 53 de filme, ultimul fiind "The Killers" în 1964. Un alt caz de succes este cel al actorului Arnold Schwarzennegger. Celebrul Terminator din filmele de acţiune a devenit guvernator al statului California în anul 2003 şi a revenit la actorie în 2011 după încheierea celui de-al doilea mandat de guvernator. În cazul lui Arnold au existat chiar zvonuri că ar fi intenţionat să candideze la preşedinţia Statelor Unite în 2016.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri