Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Actorul Marius Florea Vizante împlineşte 45 de ani

De ziua ta! Actorul Marius Florea Vizante împlineşte 45 de ani

Actorul Marius Florea Vizante s-a născut, la 12 august 1972, la Oradea. Numele de Vizante l-a dobândit în urma unui monolog satiric despre haiducul Vizante, pe care, elev de liceu fiind, îl recita. Mai târziu, maestrul Radu Beligan i-a sugerat să-l păstreze ca nume de afiş. Este licenţiat al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1997), pe care a absolvit-o la clasa profesorului Gelu Colceag.

După absolvirea facultăţii, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, remarcându-se în "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller (regia Horia Popescu), "O scrisoare pierdută" (montată de Alexandru Tocilescu în 2000) şi în "D'ale carnavalului" (r. Gelu Colceag, 2002).

Dintre piesele jucate la Teatrul de Comedie, unde s-a transferat mai târziu, menţionăm: "Ciocoii vechi şi noi" de Nicolae Filimon (r. Gelu Colceag, 1996), "...escu" de Tudor Muşatescu (r. Alexandru Dabija, 2002), "Audiţia" de Aleksandr Galin (r. Mircea Cornişteanu, 2004), "Avarul îndrăgostit" de Cristian Juncu (r. Vlad Massaci, 2005), "Ce formidabilă harababură!" de Eugene Ionesco (r. Gelu Colceag, 2005), "Elling" de Axel Hellstenius şi Petter Naess (r. Vlad Massaci, 2009).

A mai colaborat cu Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Act, Studioul Cassandra. Pe scena Teatrului Bulandra a apărut în rolul profesorului din "Lecţia" de Eugene Ionescu (r. Vlad Massaci) şi în cel al lui Agamemnon Dandanache din "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale (r. Doru Ana, 2007). La Teatrul de Comedie joacă în spectacolele "Numitorul comun" (r. Vlad Zamfirescu), "Spiritul de familie" (r. Radu Beligan), "O scrisoare pierdută" (r. Alexandru Dabija).

A fost distribuit, de asemenea, la Teatrul Metropolis, în spectacolul "Fantoma, dragostea mea" (r. Emanuel Pârvu, 2009). Dintre filmele în care a jucat, menţionăm, în special, colaborarea cu regizorul Nae Caranfil, care l-a distribuit în roluri episodice în "É pericoloso sporgersi" (1994) şi "Filantropica" (2002), precum şi rolul principal (Grig) în filmul "Restul e tăcere" (2008). A mai jucat în filmele "În fiecare zi e noapte" (r. Alexandru Maftei, 1994), "Fii cu ochii pe fericire" (r. Alexandru Maftei, 1999), "Turnul din Pisa" (r. Şerban Marinescu, 2002), "Margo" (r. Ion Cărmăzan, 2006), "Ticăloşii" (r. Şerban Marinescu, 2007), "Closer to the Moon" /"Mai aproape de lună" (2014) ş.a.

A participat, de asemenea, la mai multe producţii de televiziune, emisiuni de divertisment, primele sale apariţii fiind în cadrul grupului de umor "Vouă". A prezentat emisiunea "Fabrica de Staruri" de la TVR (realizată simultan în România şi Moldova), iar în 2014 a devenit membru în juriul emisiunii "Junior Chef", de la postul de televiziune Antena 1.

După 1990, a fost nominalizat sau premiat la festivalurile de teatru sau film. Amintim doar câteva dintre acestea: Premiul I pentru interpretare în cadrul Festivalului de artă interpretativă "Masca", 1990, pentru rolul Marin din "Rânduieli" după Marin Sorescu (r. Constantin Fugaşin), Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol studenţesc "Jacques sau Supunerea" (1995), Marele premiu al Festivalului de film "DAKINO" pentru filmul "În fiecare zi e noapte" (1995), Marele Premiu "Fipa d'or" al Festivalului de Film - Biarritz, Franţa (1996), Premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului Studenţesc de Regie pentru Profesorul din "Lecţia" de Eugen Ionescu (r. Vlad Massaci, 1997), Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol studenţesc "Deşteptarea primăverii" (1997), nominalizat al premiului Opera Prima al fundaţiei "Anonimul" (2002), Premiul APTR pentru Minutul ?91 la TVR (2002), Premiul special al juriului pentru rolul Albert din spectacolul "Audiţia", la Festivalul de dramaturgie contemporană, Braşov (2002) etc. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: marius florea vizante
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri