În fiecare vară, zeci de mii de voluntari din Regatul Unit iau parte la "Big butterfly count" (Marele recensământ al fluturilor), numărând aceste insecte întâlnite în plimbările lor. Iniţiativa le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze starea de sănătate a populaţiei de fluturi.
Anul acesta, rezultatele sunt "dezastruoase", fiind înregistrat cel mai mic număr de fluturi din ultimii 14 ani, a explicat pentru AFP dr. Dan Hoare, responsabil în cadrul asociaţiei Butterfly Conservation.
Potrivit experţilor, cauzele acestui declin sunt multiple - o vară deosebit de ploioasă, dar şi artificializarea terenurilor, practicile agricole, în special utilizarea pesticidelor, şi încălzirea globală.
O treime dintre speciile de fluturi au atins cel mai mic nivel înregistrat vreodată, iar cifrele sunt în scădere în cazul a 81% dintre speciile numărate, comparativ cu recensământul din vara anului 2023. Aceasta este o situaţie "extrem de îngrijorătoare", a precizat asociaţia.
"Am trecut de la o situaţie în care vederea unui fluture într-o zi însorită era un eveniment normal la una în care a devenit un eveniment rar", a spus cu regret Dan Hoare.
Asociaţia consideră că este timpul să se declare starea de "urgenţă" pentru fluturi, insecte din ce în ce mai ameninţate dar esenţiale pentru menţinerea biodiversităţii. "Ei joacă un rol foarte important în lanţul trofic. Omizile lor sunt o sursă de hrană pentru multe specii (...) şi sunt polenizatori importanţi", a explicat Hoare.
Între 1976 şi 2019, fluturii au pierdut 42% din aria lor de răspândire în Regatul Unit, potrivit unui raport al Butterfly Conservation publicat anul trecut, în timp ce un raport oficial a concluzionat că, în ultimele decenii, Regatul Unit a pierdut aproape jumătate din biodiversitate.
În faţa acestei situaţii, Butterfly Conservation a lansat un apel către noul guvern laburist să ia măsuri pentru protejarea biodiversităţii. Asociaţia a solicitat în special interzicerea insecticidelor neonicotinoide.
AGERPRES