Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diabetul e viclean, te macină pe tăcute. Se strică toate metabolismele, nu doar al glucidelor

Diabetul e viclean, te macină pe tăcute. Se strică toate metabolismele, nu doar al glucidelor

de Florin Condurateanu    |   

Diabetul nu dă semne care să-l îngrijoreze pe bolnav, simptomele sunt vagi. Când apar semne evidente, boala diabetică a intrat în faza complicaţiilor. Diabetul probabil se instalase fără gălăgie cu zece ani în urmă, explică specialiştii de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în frunte de doamna director medical Nicolau.

Diabetul este o boală cronică, nu se vindecă. Dar conştiinciozitatea în a respecta regimul alimentar şi medicaţia pot ţine în frâu maladia diabetică. Boala atacă vasele mici şi mari şi, din această agresiune, unii diabetici orbesc: se strică atât reţeaua de vase mici, cât şi nervii din ochi. Retinopatie diabetică. Deterioarea vaselor se petrece şi în sistemul rinichilor, diabeticul face mult pipi ca să elimine glucoza din sânge şi se schimbă unele analize de urină. Atacarea vaselor de la picioare şi deteriorarea reţelei de nervi fac ca orice rană la picioare să se închidă greu, după mult timp. Dintr-o simplă rosătură de pantof, se ajunge şi la cangrenă, necesitând amputarea piciorului sau a unor degete. Fără să simtă durere, diabeticul e sfătuit să-şi inspecteze cu privirea picioarele de două ori pe săptămână şi să se prezinte la medic. Tocmai pentru că nu prea simte dureri, diabeticul face infarctul pe picioare, nu resimte gheara aceea dureroasă în piept. Populaţia ştie că diabetul este deteriorarea metabolismului glucidelor, a carbohidraţilor. Deci el trebuie să se ferească de dulciuri concentrate, de fructe dulci (banane, struguri, pepene galben, dar şi roşu prea dulce). Sunt indicate fructele mai necoapte. De exemplu, merele creţeşti româneşti. Unele alimente trebuie consumate de diabetic cu ochii pe cântar: doi cartofi cât oul, nu multe paste, orez cu măsură, fasole boabe şi mazăre - drămuite. Patiseria trebuie evitată, ca şi pâinea (nu mai mult de 1-2 felii subţiri). Dar pâine trebuie totuşi mâncată, căci degajă lent glucide. Revenim în a sublinia că, pe lângă deteriorarea metabolismului glucidelor, în diabet se strică toate metabolismele, inclusiv al proteinelor şi al lipidelor. Nu se beau mai mult de două căni cu lapte degresat, căci şi el, şi brânzeturile duc la creşterea colesterolului diabeticului.

Diabetul are ca principal defect faptul că pancreasul nu mai fabrică suficientă insulină, celulele beta sunt insuficiente ca uzine de glucoză pentru a neutraliza glucoza care rămâne păgubos în sânge. Dar mai apare un dezavantaj: e proastă şi gestionarea glucozei de către celule, nu e primită în celule, să fabrice energie (aşa-zisa rezistenţă la glucoză a celulelor corpului). Organismul sărăcit astfel de energie e obligat s-o procure din proteinele din organism, motiv pentru care suferindul de diabet slăbeşte, se usucă.

 

Subiecte în articol: diabet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri