Deși este una dintre cele mai grave și mai răspândite afecțiuni din România, diabetul zaharat nu pare că-i sperie prea mult pe români, care ignoră atât măsurile de prevenție, cât și complicațiile bolii, relevă un studiu dat publicității ieri. Astfel s-a ajuns la cifrele îngrijorătoare din prezent: unul din 10 români are diabet zaharat, iar trei din 10 români au prediabet. La acestea, se adaugă și impactul recent al pandemiei de coronavirus asupra diabeticilor. Cercetările au arătat că 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și COVID-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital.
Conștientizarea riscurilor și complicațiilor diabetului zaharat, o „condiție medicală extrem de severă”, este vitală în contextul pandemiei de coronavirus, consideră specialiștii. Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID-19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Nantes, 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și COVID-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira.
Însă tocmai la capitolul conștientizare românii stau foarte prost, după cum reiese din studiul sociologic publicat de Forumul Român de Diabet, cercetare care a urmărit, în mod special, care este percepția vizavi de această boală la persoanele mai tinere (cu vârste între 25 și 45 de ani), care încă pot preveni instalarea afecțiunii.
Oamenii au impresia că se pot vindeca
În ierarhia lor de valori, majoritatea respondenților consideră cancerul drept cea mai gravă boală, urmată de HIV/SIDA, în timp ce diabetul zaharat se situează pe locul 6 (din 10), după tuberculoza pulmonară. Mai mult de jumătate (55%) dintre ei sunt familiari cu mecanismul real care declanșează diabetul zaharat tip 2: boala se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulină și pancreasul nu mai produce suficientă insulină.
Majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, însă 45% dintre respondenți spun că sunt sedentari, iar 52% sunt obezi sau supraponderali. Totodată, 31% dintre participanți afirmă că și-au verificat glicemia în urmă cu „mai mult de un an” sau nu au făcut această analiză niciodată. Mai mult, 25% dintre români cred, în mod eronat, că diabetul zaharat se poate vindeca.
„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”,
spune Prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
823.000 de pacienți cu diabet zaharat tip 2 sunt înregistrați și se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat, însă numărul real al bolnavilor este mai mare.
Ajung la medic după ce apar complicații
Statisticile arată că șapte din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate tocmai din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.