Jurnalul.ro Special Anchete DNA și-a luat software care îi desenează harta infracțiunilor. Achiziții de 2 milioane

DNA și-a luat software care îi desenează harta infracțiunilor. Achiziții de 2 milioane

de Ion Alexandru    |   

Direcția Națională Anticorupție a cumpărat, în 15, 21 și 27 decembrie 2022 pachete de licențe informatice și cursuri pentru utilizarea acestora, pentru care a plătit, potrivit anunțurilor de atribuire publicate de instituția condusă de Crin Bologa pe portalul achizițiilor publice, nu mai puțin de 2.104.417,65 de lei cu tot cu TVA (430.000 de euro).

 

 Unele aplicații informatice contractate au capacitatea de a permite afișarea datelor și legăturilor specifice între entități, printr-o hartă relațională. De asemenea, aplicația respectivă filtrează dinamic datele, sub formă de grafice interactive sau de histograme ce evidențiază legăturile dintre aceste entități, făcând, totodată, asocieri temporale, spațiale și staționare a entităților și a legăturilor dintre ele. 

Prima și cea mai interesantă achiziție pe care Direcția Națională Anticorupție a făcut-o, în acest sens, în ultima lună, a fost antamată încă din data de 4 noiembrie 2022, când instituția condusă de procurorul-șef Crin Bologa a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, în vederea achiziționării de licențe software de analiză a informației și training asociat în cadrul unui proiect denumit „îmbunătățirea capacității tehnice și operaționale a DNA în domeniul analizei datelor, pentru a susține investigațiile în cauzele de corupție care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene”.

Din documentația de atribuire, aflăm că DNA era interesată de achiziția de licențe care vizează programe software de specialitate pentru analiza informațiilor – 12 Analyst Notebook sau echivalent, cu extra suport tehnic și mentenanță, șapte licențe Conect User License cu suport tehnic și mentenanță pentru un an, la care se adaugă un curs online de pregătire profesională privind utilizarea acestor aplicații, la care să participle 25 de persoane.

Mai departe, aflăm că toate aceste licențe, inclusiv cursurile în cauză, se vor livra sau vor avea loc la sediul Structurii Centrale a DNA, din București, situat în strada Știrbei Vodă nr. 79-81.

 

Ofertantul câștigător, client al contractelor puse la bătaie de instituțiile de forță

 

La procedura simplificată organizată de DNA, în calitate de autoritate contractantă, a fost primită o singură ofertă depusă de două companii, iar, la data de 21 decembrie 2022, instituția anticorupție a și atribuit contractul nr.  72/CF/2022, pentru un cost final de 591.937 de lei fără TVA, respectiv de 654.405,03 lei cu tot cu TVA (133.552,05 euro). Contractul a fost adjudecat de către asocierea compusă din companiile SC Dataware Consulting SRL și SC Purple & Solutions SRL.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor licențe, softul specializat achiziționat are capacitatea de a permite afișarea datelor și legăturilor specifice între entități, printr-o hartă relațională. De asemenea, aplicația filtrează dinamic datele, sub formă de grafice interactive sau de histograme ce evidențiază legăturile dintre aceste entități, făcând, totodată, asocieri temporale, spațiale și staționare a entităților și a legăturilor dintre ele.

SC Dataware Consulting SRL, una dintre companiile cu care DNA a încheiat acest contract, a mai încheiat contracte cu IGPR, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală de Protecție Internă, IGSU, Camera Deputaților, MApN sau Administrația Națională a Penitenciarelor.

De altfel, DNA a mai derulat cu aceeași companie alte trei contracte. Primul, din 1 octombrie 2018, în valoare de 17.193,12 lei cu TVA, al doilea, din 4 iulie 2019, în valoare de 17.002,7 lei cu TVA, și al treilea, din 25 iunie 2020, în valoare de 17.193,12 lei cu TVA, toate vizând servicii de actualizare informatică și suport tehnic.

 

Altă achiziție, încă 75.000 de euro

 

În 7 octombrie 2022, DNA făcea cunoscută intenția de a achiziționa licențe software pentru crearea de documente, pentru desen, imagistică, planificare și productivitate. Este vorba despre 200 de licențe „Office LTSC Standard 2021”, pentru două luni calendaristice.

De această dată, instituția condusă de Crin Bologa a organizat o licitație deschisă, la care au depus oferte opt agenți economici. În cele din urmă, au mai rămas doar șapte, deoarece o companie s-a retras din cursă.

La data de 15 decembrie 2022, și acest contract a fost atribuit, pentru suma de 310.000 de lei fără TVA, respectiv de 368.900 de lei cu TVA inclusă (75.285,7 euro). Compania câștigătoare se numește SC Asseco SEE SRL, controlată, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, de Asseco South Eastern Europe Polonia. Aceeași firmă a primit, în 20 octombrie 2021, din partea DNA un contract în valoare de 739.078,06 lei fără TVA pentru furnizarea unor switch-uri de rețea, la care se adaugă un alt contract, de 358.843,38 de lei fără TVA, pentru licențe software.

Asseco SEE și-a mai adjudecat, la data de 25 august 2021, împreună cu SC Bithat Solutions SRL, un contract de 5.780.558,28 de lei cu TVA, pus la bătaie de ONAC, pentru dezvoltarea unei platforme electronice pentru achizițiile publice centralizate.

Contract pe loturi, de 1,08 milioane de lei, atribuit înainte și după Crăciun

 

Ultima achiziție de acest gen pe care Direcția Națională Anticorupție a parafat-o reprezintă, practic, un cumul de cumpărături, toate semnate în datele de 21, respectiv 27 decembrie 2022, și se referă la a doua contractare de servicii de suport de actualizare informatică și suport tehnic pentru produsele software.

În 21 decembrie, DNA a încheiat cu SC Q-East Software SRL un contract de 455.840 de lei fără TVA, vizând „Forensic Software – Magnet Forensics Axiom Complete”, „Forensic Software – Cellebrite” și „Forensic Data Acces – FTK”. În aceeași zi, DNA a atribuit companiei Pragma Computers SRL trei loturi ale aceluiași contract, pentru 282.093 de lei fără TVA, vizând „Forensic Software – X-Ways Software Technology Ah”, „Forensic Software – NUIX” și „Forensic Software – Digital Evidence Investigator”.

Tot la data de 21 decembrie, au mai fost atribuite două loturi, în valoare de 90.710 lei fără TVA, către SC Prosoft ++ SRL, vizâd licențe „Forensic Software – MSAB-XRY Complete” și „Open Text”. În 27 decembrie, DNA a încheiat cu Q-East Software SRL un contract de 56.500 de lei fără TVA, pentru un pachet de licențe „Oxygen Forensic”. În aceeași zi, SC Pragma Computers SRL a primit un contract de 13.355 de lei fără TVA, pentru licențe „Network E-mail Examiner”.

În total, valoarea acestor loturi se ridică la 908.498 de lei fără TVA, respectiv la 1.081.112,62 de lei cu TVA inclusă (220.635,2 euro).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri