Această mentalitate, a spus Burns, este cea care face ca cea de-a doua fază a ofensivei să fie cel puțin la fel de riscantă - și poate chiar mai riscantă - decât prima fază a conflictului.
"El se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă", a spus Burns despre Putin în timpul unui eveniment al Financial Times la Washington. "Cred că el este convins în acest moment că dublarea încă îi va permite să facă progrese".
"Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană - nu știu dacă a fost încă zdruncinată", a adăugat el. "Așa că miza este destul de mare".
Acest punct de vedere se bazează pe ceea ce Burns a spus că a observat despre Putin în ultimii ani.
"Ceea ce am văzut, în special în ultimul deceniu, este că el, într-un fel, fierbe într-o combinație foarte combustibilă de nemulțumiri, ambiție și nesiguranță, toate acestea înpachetate împreună", a spus el.
Burns a mai spus că riscul ca războiul să degenereze într-un conflict nuclear nu ar trebui subestimat în timpul celei de-a doua faze, chiar dacă comunitatea de informații a SUA nu vede "dovezi practice în acest moment că Rusia ar plănui desfășurarea ... de arme nucleare tactice".
Burns a mai spus că războiul din Ucraina a afectat calculele Chinei despre "cum și când" va încerca să preia controlul asupra Taiwanului.
"În mod clar, conducerea chineză încearcă să analizeze cu atenție lecțiile pe care ar trebui să le tragă din Ucraina în ceea ce privește propriile ambiții în Taiwan", a declarat Burns. "Nu cred nici o clipă că a erodat determinarea lui Xi de a obține controlul asupra Taiwanului, dar cred că este ceva care le afectează calculele cu privire la cum și când vor face acest lucru", a adăugat el.
(sursa: Mediafax)