x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de primul raft

9 cărți de primul raft

de Florian Saiu    |    14 Noi 2024   •   06:20
9 cărți de primul raft

​​​​​​​Descoperirea unui document fascinant – certificatul de eliberare a unei roabe cercheze – stă la baza unei cărți tulburătoare închinate unui personaj misterios: Caterina, mama lui Leonardo da Vinci. Această poveste nu este însă singura de așezat, astăzi, pe primul raft al bibliotecii. 

1. Surâsul Caterinei

Autor: Carlo Vecce

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Oana Sălișteanu

Caterina – Wafa-naka, adică Ochi-de-cer după cum i se spune între cerchezi, poporul mândru din care se trage – este o fată sălbatică, liberă ca vântul. Galopează pe platourile înalte ale Caucazului, se luptă precum un războinic, ascultă vocile copacilor, ale animalelor și zeilor. Trăiește parcă în afara istoriei, până în clipa când tocmai istoria îi va schimba viața: Caterina devine o sclavă, o marfă ce va fi dată din mână în mână. Povestea ei este depănată rând pe rând de personajele cu care a interferat, iar scenografia se schimbă spectaculos, de la lumea marilor migrații tătare la cea a corăbiilor doldora de mărfuri și a galerelor de sclavi din Răsărit, de la Bizanțul încă strălucitor, la Veneția puternică și coruptă și la Florența cu bresle și arte înfloritoare. O cercheză devenită sclavă, care a oferit lumii unul dintre cele mai de preț daruri – pe fiul ei, Leonardo da Vinci.

Carlo Vecce, profesor la Universitatea din Napoli, este autorul unei descoperiri uluitoare: actul de eliberare al unei sclave de origine cercheză, Caterina. Toate documentele puse cap la cap cu minuțiozitatea unui investigator conduc spre convingerea ea că ar fi chiar mama lui Leonardo da Vinci. Din fiecare detaliu al cărții acestui excelent leonardist țâșnește iubirea acestuia pentru redarea onestă, bazată exclusiv pe documente autentice, a universului multietnic, colorat și viu din jurul bazinului mediteraneean de acum jumătate de mileniu. O poveste despre robie și libertate, la fel de actuală și în zilele noastre și o abilă reconstrucție romanescă a unei descoperiri istorice.

2. Insula bătăilor de inimă

Autoare: Laura Imai Messina

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Liliana Nechita 

În sud-vestul Japoniei, între provinciile Kagawa și Okayama, insula Teshima găzduiește Shinzō-on no Ākaibu, Arhiva Bătăilor de Inimă. Încântătoare și emoționantă, povestea țesută în jurul acestei insule îi are în centrul său pe Shūichi, ilustratorul de 40 de ani cu o cicatrice pe piept, și pe Kenta, un copil cu o aureolă misterioasă. Istoria unei prietenii extraordinare, a unor inimi care vor ajunge să bată la unison și a unui nou început își confruntă cititorii cu cele mai importante întrebări: Cum depășim obstacolele de netrecut? Cum recunoaștem oamenii și întâlnirile care ne schimbă viețile pentru totdeauna? Sunt inimile noastre capabile să redescopere seninătatea fiecărei zile? Cu o structură originală și liberă, romanul onorează frumusețea vieții și delicatețea culturii japoneze, aducându-ne mai aproape de filozofia reconcilierii cu propriul trecut. 

3. Jocul celor o sută de frunze

Autor: Varujan Vosganian

Editura: Polirom, 2024

„Cu Cartea şoaptelor, Vosganian a avut un mare succes internaţional. Noul volum e mai mult decât o Carte a şoaptelor, e elegia unei întregi generaţii pierdute.” (Tages-Anzeiger)

4. Arta în șase emoții

Autor: Constantino D’Orazio

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Mircea Vasilescu

Istoria artei redată într-o nouă și subtilă abordare prin intermediul tehnicilor, mișcărilor, comanditarilor, limbajelor sau stilurilor epocilor studiate, de la Eros pentru dorință, Prometeu pentru chin, Meduza pentru delir, Magdalena pentru uimire, Polimnia pentru îndoială până la pruncii care simbolizează bucuria, care sunt doar câteva dintre figurile care dezvăluie tumultul de emoții ce vibrează în aceste pagini bogat ilustrate.

„Am încercat să reconstruiesc cu precizie momentele în care au înflorit emoțiile. Fiecare mare artist, înainte de a hotărî cum să reprezinte o emoție, a citit, s-a întrebat, s-a confruntat cu intelectualii timpului său. Nu există, în artă, o capodoperă care să se fi născut doar din inspirația spontană a unui maestru, ci e totdeauna rezultatul unei reflecții și unei reacții la ceea ce se scria, se recita, se cânta. Sunt emoții care ne pot face să ne pierdem controlul. Dar nu le-am dat nume ambigue: n-am vorbit despre iubire, ci despre dorință – care cuprinde mult mai multe pasiuni –, nu am studiat fericirea, ci bucuria, nu surpriza, ci uimirea. În realitate, emoțiile noastre sunt mult mai complexe decât știm să spunem.” (Costantino D’Orazio)

Costantino D’Orazio s-a născut la Roma, în 1974. Este critic de artă, autor de articole și cărți în domeniul artei și participă la emisiuni de radio și televiziune pe teme dedicate artei vechi și contemporane. În prezent este director la GNU (Galleria Nazionale dell’Umbria) din Perugia.

5. Mâini cuminți

Autori: Ana Dragu și Eduard Dragu

Editura: Trei, 2024

„Povestea Anei, a Ariei și, în primul rând, povestea lui Sașa, băiețelul autist atât de fascinant, de fermecător, de talentat, e una reală. Este povestea unei femei singure, care crește doi copii, dintre care unul are nevoi speciale, și face toate astea muncind pe rupte în timpul zilei, studiind boala în timpul nopții, fără a o lua razna (sau poate o ia câteodată, dar asta nu reiese decât vag din anumite replici strecurate în carte). (…) Există în carte un (…) sentiment, copleșitor: e o duioșie care se ascunde în cele mai mici gesturi ale personajelor (persoanelor), în setea lor de normalitate, în felul cum aplică o hermeneutică constantă fiecărui gest al Darului care se numește Sașa. O duioșie contagioasă care scoate cuplul din izolare și, în cele din urmă, creează o mică și fidelă comunitate de inițiați în jurul său.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

6. Toamna patriarhului

Autor: Gabriel García Márquez

Editura: Rao, 2024

Traducere: Tudora Șandru Mehedinți

Narațiunea se desfășoară în mare parte în mintea generalului, dar García Márquez intră și în alte minți cu o intensitate de scurtă durată, vorbind deseori cu vocea colectivă a tuturor oamenilor din națiunea distrusă; și astfel, prin introducerea necruțătoare a cititorului în aceste perspective deosebit de detaliate, el luminează monstrul în interior și în exterior, oferind întregul. […] Un portret uluitor al arhetipului, al tiranului fascist! (și o reeditare binevenită)

Gabriel García Márquez s-a născut în 1928, la Aracataca, în Columbia, și a decedat în 2014, la Ciudad de Mexico. Ziarist și scriitor, a fost, încă din tinerețe, un adept al mișcărilor de stânga, urmărind cu atenție insurecția cubaneză a lui Fidel Castro. Operele sale reflectă o recreare mitică a lumii reale, în care se produce o perpetuă îmbinare între elementele realiste și cele imaginare, rod al unor circumstanțe fantastice, totul ilustrând plenar cunoscutul curent literar denumit „realismul magic“. Apreciat pe plan mondial, prestigiul său literar i-a fost confirmat prin acordarea, în anul 1982, a Premiului Nobel pentru Literatură.

7. Enciclopedia vinului

Autori: Madeleine Puckette și Justin Hammack

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Mihai Moroiu

O desăvârșită introducere în arta vinului, o abordare practică și candidă, cu grafică profesionistă, inteligentă și vibrantă, care simplifică informația complexă, astfel încât orice novice va putea alege vinul potrivit pentru cele mai rafinate companii. Regiuni viticole, hărți detaliate, soiuri de vinuri, tipuri de sticle, colecții de pahare, sute de arome, mii de gusturi, prețuri și sugestii de selecție, mâncăruri sofisticate și un regal de degustare.

8. Dragostea în vremea holerei

Autor: Gabriel García Márquez

Editura: Rao, 2024

Traducere: Sarmiza Leahu

„Vocea garcimarquesiană a fost adusă la un nivel la care poate fi în același timp clasică și familiară, opalescentă și pură, capabilă să laude și să blesteme, să râdă și să plângă, să fabuleze și să cânte și, atunci când este chemată, să decoleze și să viseze.” (Thomas Pynchon)

9. Istoria lumii în 21 de statui

Autor: Peter Hughes

Editura: Baroque Books, 2024

Traducere: Mihai Moroiu

Emoții sălbatice și antagonism istoric, intoleranță și cruzime, poftă de dominație și de certitudine morală, epurări și pedepse într-un dialog mut al statuilor spulberate! Când societățile se împart în triburi încărcate de râvnă revoluționară și oarbe la lecțiile istoriei, convinse că trecutul a fost iremediabil rău, distrugerea simbolurilor comune este dirijată de setea de transcendență și de foamea de sacru, iar ceea ce începe cu dărâmarea de statui se termină cu uciderea de oameni.

Când servesc fanteziilor grandioase ale unor tirani ca Ramses al II-lea, Iosif Vissarionovici Stalin ori Saddam Hussein, statuile domină, impresionează și intimidează. Când funcția lor este benignă, statuile ne definesc și ne susțin identitatea peste timp. Ne spun cine suntem și cine nu suntem. Ele sunt convingerile, valorile și amintirile noastre păstrate în marmură, în piatră și în metal.

Peter Hughes este doctor în filozofie și psiholog specializat în studiul mecanismului prin care indivizii cad pradă nebuniei gloatelor. Jurnalist radio cu mare experiență, a studiat extremele comportamentului uman, iar combinația de cunoaștere academică și atenta observare a lumii reale îi asigură o perspectivă unică asupra straniilor porniri omenești, vechi de când lumea, de a distruge simbolurile trecutului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi personaj misterios razboinic