Jurnalul.ro Ştiri Politică Dispute între deputați la dezbaterea legii care proclamă 10 mai Ziua Independenței Naționale

Dispute între deputați la dezbaterea legii care proclamă 10 mai Ziua Independenței Naționale

Deputații au dezbătut intens proiectul de lege care prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României şi declararea acestei zile ca fiind una de sărbătoare națională, lucrătoare.

„Azi suntem puși în situația de a vota un proiect care dorește a restabili adevărul istoric, un adevăr istoric asupra căruia s-au făcut foarte multe discuții în ultimii ani, un adevăr istoric care spune că România este singura țară europeană care a fost pusă în situația de a-și putea declara independența, fiind singura țară care nu-și serbează independența. Un vot unanim ar fi deosebit de important”, afirmă Gigel Știrbu.

El a dat citire unui punct de vedere al Academiei Române, semnat de președintele acesteia, Ion Aurel Pop, din care reiese că Ziua Independenței este 10 mai.

„L-ați pus până și pe președintele Academiei Române să semneze o fițuică cu care să umble Gigel (Știrbu - nr.) pe aici, să ne spună că asta e părerea Academiei Române. Părerea Academiei Române se spune în Tratatul de Istorie Națională, nu în scrisori date la cafea pe sub masă unor neaveniți, care habar nu au. Nu au citit în viața lor un document istoric și vin să ne spună un adevăr istoric”, a spus, în replică, social-democratul Adrian Solomon, care a susținut că declararea independenței a avut loc pe 9 mai 1877, nu a doua zi.

Deși a precizat că parlamentarii USR-PLUS vor vota în favoarea proiectului de lege, Iulian Bulai a spus că proiectul „cum n-ajută, așa nu-ncurcă”.

„Dezbaterea de astăzi nu este despre independența României, ci despre un conflict între monarhiști și republicani, despre cine definește ce zi capătă mai multă importanță. O lege nu stabilește veridicitatea unui act istoric. Îmi doresc ca această zi să nu fie modificată, în sensul în care se mai acordă o zi liberă în mai”, adaugă Bulai.

Proiectul prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României şi declararea acestei zile ca una de sărbătoare națională, lucrătoare.

Proiectul va fi votat miercuri în plenul Camerei Deputaților.

La începutul anului 2018 Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind declararea datei de 10 Mai drept „Ziua Independenţei naţionale”.

Mediafax

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri