DN Agrar, grup de firme cu acţionariat majoritar olandez care activează în domenii precum zootehnie, producţie agricolă, servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi consultanţă a atras 24,8 milioane de lei de la de la investitori care deţin, în urma operaţiunii, 25,7% din capitalul social.
În perioada de 27-28 iulie 2021, s-au colectat şi acceptat formule de subscriere de la mai mult de 100 de investitori pentru un număr de 13,6 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,2 lei şi un preţ de subscriere de 1,81 lei pe unitate.
Oferta de acţiuni a fost intermediată de BRK Financial Group, în calitate de consultant autorizat.
Pasul următor va fi listarea acţiunilor companiei pe piaţa AeRO administrată de Bursa de Valori Bucureşti la jumătatea lunii septembrie 2021, sub simbolul DN. „Momentul este unul deosebit de important pentru DN Agrar Group. Dorim să ne dezvoltăm prin intermediul pieţei de capital, care ne va da oportunitatea să facem investiţii noi în agrobusinessul din România. Chiar dacă am avut o creştere constantă şi stabilă de-a lungul ultimilor ani, suntem entuziaşti în găsirea de oportunităţi noi de creştere şi dezvoltare în piaţă. Cu siguranţă, vom fi un emitent atractiv pentru toate tipurile de investitori. De asemenea, suntem încrezători în evoluţia şi perspectivele Bursei de Valori Bucureşti şi considerăm că succesul datorat plasamentului privat de acţiuni, sugerează un interes ridicat din partea investitorilor pentru sectorul de agribusiness“, spune Jan Gijsbertus de Boer, manager general şi acţionar al societăţilor DN Agrar din 2008 în prezent, pentru Ziarul Financiar.
Jan Gijsbertus de Boer controlează, prin compania olandeză AM Advies BV, diferenţa de 74,3% din capitalul social al DN Agrar Group.
Din cei aproximativ 5 milioane de euro atraşi în cadrul plasamentului privat, DN Agrar Group a achiziţionat în integralitate Lacto Agrar, companie care avea 16-18 investitori, printre care şi fonduri de investiţii, printr-o tranzacţie de 4,3 mil. euro, diferenţa rămânând la dispoziţia companiei pentru cheltuieli curente. Tranzacţia de preluare încă se află sub examinarea Consiliului Concurenţei.
Aflată în judeţul Hunedoara, Lacto Agrar SRL deţine în prezent un efectiv de 3.500 de bovine şi 1.749 de hectare, din care se lucrează 1.445 de hectare. Pe structura actuală, respectiv odată cu integrarea Lacto Agrar în grup, capacitatea de producţie de lapte la fermele proprii va atinge estimativ 90.000 de litri de lapte pe zi, fiind în prezent al treilea jucător din piaţă.
DN Agrar are ca obiectiv să ajungă cel mai mare complex de ferme de bovine pentru producţia de lapte din România până la sfârşitul acestui an, având o ţintă de 130.000 de litri de lapte produşi zilnic.
În domeniul cultivării cerealelor, firmele din grupul DN Agrar deţin 1.600 de hectare, din care în proprietate sunt 197 de hectare, iar prin contracte de arendă 1.402 hectare. Grupul are de asemenea un parc de utilaje.
Grupul de firme DN Agrar a fost înfiinţat în România în 2008, odată cu deschiderea primelor societăţi membre – DN Agrar Group SA şi DN Agrar Cut SRL. Ulterior, au fost înfiinţate şi firmele DN Agrar Trading SRL, DN Agrar Service SRL, DN Agrar Prodlact SRL, DN Farm Concept SRL, DN Agrar Straja SRL, DN Agrar Bio SRL, DN Agrar Greenfield SRL, DN Agrar Logistics SRL şi Pensiunea Casa Buna SRL.
DN Agrar Group a realizat în 2020 un profit net de 5,5 mil. lei, în urcare cu 65% faţă de anul 2019, în contextul unor afaceri de 38,2 mil. lei, plus 4,2%. Anul trecut, datoriile grupului au ajuns la 50,7 mil. lei.
Pentru anul 2021, adică după preluarea fermei Lacto Agrar, grupul cu 162 de angajaţi în medie estimează un profit net de 9,2 mil. lei la afaceri de 78 mil. lei.