Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA face angajări: 17.000 lei/lună, salariul polițiștilor de la „Ascultare”

DNA face angajări: 17.000 lei/lună, salariul polițiștilor de la „Ascultare”

de Dan Constantin    |   

Informațiile legate de salariile angajaților Direcției Naționale Anticorupție sunt discrete. Puține „portițe” conduc spre aflarea salariilor procurorilor, ale experților, polițiștilor și grefierilor care se luptă cu marea corupție. Un document al Ministerului Justiției ne lasă să pătrundem în „cotloanele” salarizării din DNA. Constatăm că guvernul nu se zgârcește la bani pentru a angaja chiar și în condiții de criză și de economii bugetare noi forțe, plătite regește, care să suplimenteze substanțial efectivele încadrate la „Ochiul și timpanul”, suportul trainic al luptei anticorupție.

 

Pentru 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție angajați suplimentar la DNA, guvernul vrea să aloce din noiembrie 2020, în plus la fondul de salarii, lunar, 2.095.450 lei. Pentru perioada 2021-2024, acest efort înseamnă 117 milioane lei, cumulat, bugetul respectiv având o suplimentare de 24 milioane de euro! Datele sunt oficiale, nu rodul unei imaginații sau scenarii care să destabilizeze sau să compromită lupta anticorupție. Cităm cu exactitate din proiectul Hotârării Guvernului privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcția Națională Anticorupție, document aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției.

 

Motivarea

 

Motivul emiterii actului normativ îl constituie „crearea unei unități logistice de sprijin tehnic al activității procurorilor anticorupție, prin dezvoltarea actualului Serviciu Tehnic, ca o consecință a Deciziei Curții Constituționale nr. 51/16.02.2016”. Dezvoltare acestui Serviciu Tehnic a făcut obiectul mai multor decizii ale guvernului. OUG nr. 6/2016 stabilea „unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal” prin care „ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului Tehnic al DNA au preluat în integralitate atribuțiile de efectuare a supravegherii tehnice în procesele penale, volumul de muncă al acestui compartiment crescând în mod corespunzător”.

 

Efective tot mai mari

 

Ulterior, prin HG nr. 158/2016, a fost suplimentat numărul de posturi de ofițer și agent de poliție judiciară cu 40 de posturi „dintr-un necesar total de 130 de posturi ce se impune a fi suplimentat ca urmare a aplicării OUG nr. 6/2016”, menționează documentul citat. Structura respectivă s-a tot umflat, deși, potrivit rapoartelor anuale ale a Ministerului Public, calitatea muncii procurorilor anticorupție a depășit cota de avarie, procentul achitării inculpaților în dosarele trimise ajungând la peste 50 la sută! De câți ofițeri și agenți de poliție dispune, de fapt, DNA? Ministerul Justiției precizează că „în prezent, DNA funcționează cu un număr de 260 de posturi de ofițeri și agenți de poliție”.

 

Mulți, dar nu destui pentru supraveghere

 

Guvernul apreciază însă că efectivul de 260 de polițiști existent la DNA nu face față volumului de activitate. De aceea, proiectul de act normativ care ar urma să fie aprobat până la 1 noiembrie consideră că „acest număr de posturi este insuficient în vederea realizării atribuțiilor specifice activității de supraveghere tehnică”. Aceste activități tehnice constau în „gestionarea tehnicii suplimentare, monitorizarea în timp real a comunicațiilor interceptate, supravegherii operative și înregistrări ambientale în spații publice sau private”. DNA are nevoie de efective suplimentare pentru a fi în pas cu „practicile europene”, după cum explică doct documentul. „Luând în considerare activitatea specifică de urmărire penală în cauzele de corupție și bunele preactici la nivel european, se remarcă necesitatea efectuării unor analize operative aprofundate de volume mari de date, prin utilizarea unor aplicații software specializate, însă resursa umană disponibilă pentru îndeplinirea acestor activități este în mod semnificativ limitată”. De aceea ar fi necesară recrutarea de ofițeri de poliție judiciară cu o pregătire specializată în analiza datelor.

 

Lefuri de boieri

 

Impactul financiar al recrutării de ofițeri și agenți îl aflăm din calculul detaliat prezentat spre dezbatere publică. „La stabilirea acestui impact s-au avut în vedere următoarele:

- ofițeri și agenți de poliție judiciară:

90 ofițeri și agenți x 17.601 lei = 1.584.090 lei/lună.

19.009.500 lei reprezintă venitul brut anual aferent celor 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară”.

La aceste sume se adaugă și contribuția lunară de asigurări de muncă de 2,25 la sută aplicat la totalul brut al salariilor de bază.

Menționăm că documentul prezintă salariul mediu brut al ofițerilor și agenților de poliție. Știind că ofițerii cu grade mai mari pot avea chiar salarii triple față de agenți, putem avea o imagine a câștigurilor reale din branșă.

Doar Guvernul modifică schema DNA

 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43/2002 privind DNA stabilește la art. 27, alin. 1, numărul maxim de posturi pe fiecare categorie de personal, iar la alin. 2. că numărul maxim de posturi poate fi modificat prin hotărâre de Guvern.

 

„Prin suplimentarea cu 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție și a 50 de posturi de grefieri, prevăzută în proiectul de HG, cheltuielile de personal cresc de la 25,1 milioane lei în 2021, la 29,8 milioane lei în anul 2024. Cumulate, sumele din perioada 2020-2024 se ridică la 116,5 milioane lei, echivalent a circa 24 milioane euro, la cursul actual”.

Din proiectul HG asumat de Ministerul Justiției

 

Grefierii sunt sufocați de dosare

 

Ministerul Justiție argumentează în proiectul HG și suplimentarea schemei de încadrare a DNA cu 50 de posturi de grefieri. În prezent, DNA funcționează cu 109 posturi de personal auxiliar de specialitate, apreciat ca insuficient. Numărul mare de dosare de soluționat (5.279 dosare la 31 august 2020) și numărul insuficient de grefieri atrag prelungirea permanentă a programului de lucru, făcând dificilă exercitarea dreptului la concediul de odihnă, spune documetul citat. De la 109 posturi la 159 de grefieri, cât ar urma să aibă schema, reprezintă o creștere de 45 la sută, procent care ar face să fie adjudecat în condiții de optimizări de scheme în toate instituțiile bugetare! Între argumentele de susținere ale acestui spor de grefieri la DNA ar fi și cererile „din ce în ce mai numeroase, atât din partea avocaților, precum și a instanțelor de judecată, de a li se pune la dispoziție dosarul de urmărire penală scanat, în format electronic”. Așadar, digitalizarea impune, în viziunea Ministerului Justiției, creșteri de personal auxiliar! În plus, sunt prezentate de MJ și informații legate de media europeană, de 1,4 grefieri la un procuror, în timp ce raportul din cadrul DNA este de 0,56 grefieri la un procuror. Costurile de personal pentru cele 50 de posturi de grefieri sunt specificate cu claritate:

50 grefieri x 9.305 lei= 465.250 lei/lună.

Cheltuielile pentru salariile brute pentru 50 de posturi de grefieri se ridică anual la 5.582.900 lei. Adică, 1,14 milioane euro. Unde merge mia, merge și suta!

 

Subiecte în articol: DNA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri