În primele cinci luni ale acestui an, România a exportat bunuri în valoare de 29,33 miliarde de euro şi a făcut importuri de 35,86 miliarde de euro. Creşterea consumului a dus la o explozie a importurilor, fapt ce a avut ca efect adâncirea deficitului comercial. În primele cinci luni, exporturile au crescut cu 4,4%, în timp ce importurile au urcat cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2018. Argeș, Timiș, Olt, Sibiu și Alba au fost în topul județelor cu balanță comercială pozitivă, în timp ce la polul opus a fost Bucureștiul, cu un deficit export-import de aproape şase miliarde de euro, dar și alte județe precum Ilfov, Prahova sau Constanța. La nivel național, diferența export/import înregistra un minus de 6,53 miliarde de euro, conform datelor statistice.
Clasamentul celor mai mari exportatori nu s-a modificat în prima parte a acestui an, comparativ cu sfârşitul anului trecut. Bucureştiul a rămas cel mai mare exportator al ţării, cu 4,96 miliarde de euro, dar a înregistrat şi cel mai mare deficit comercial, de 5,96 miliarde de euro. Cifrele foarte mari ale Capitalei sunt explicate prin faptul că aici își au sediul majoritatea firmelor care au activitate de comerţ. Astfel, importurile sunt realizate pentru toată ţara unde firmele au lanţuri de distribuţie, dar importurile sunt trecute doar în dreptul Bucureştiului.
Situaţia în ţară (mld. euro)
Exporturi: 29,33
Importuri: 35,86
Diferenţa: 6,53
Argeșul are cea mai bună balanță
Cea mai bună balanţă comercială a înregistrat-o, în prima parte a acestui an, judeţul Argeş, el având în sold pozitiv de 750 milioane de euro. Acesta a realizat importuri de 2,10 miliarde de euro şi exporturi de 2,85 miliarde, cele mai mari din ţară. În spatele exporturilor se află compania Dacia Piteşti, cel mai mare jucător din economia românească. Uzina de la Mioveni a produs numai în primele trei luni ale acestui an, 97.231 de automobile, în creştere cu 13,9% faţă de primul trimestru din 2018, în condiţiile în care, anul trecut, Dacia a înregistrat cele mai bune rezultate din istorie.
Top 5 exportatori
După Argeș, în topul celor mai mari cinci exportatori s-a află judeţul Timiș, cu exporturi de 3,08 miliarde de euro şi importuri de 2,65 miliarde de euro. Locul al treilea a fost ocupat de județul Braşov, cu exporturi de 1,51 miliarde de euro şi importuri de 1,36 miliarde. El a fost la egalitate cu Aradul la exporturi, dar acesta înregistra importuri mai mici, de 1,34 miliarde. Sibiul, care a realizat exporturi de 1,37 miliarde de euro şi importuri de 1,05 miliarde de euro, a fost pe locul cinci în această ierarhie. Exporturi de peste un miliard de euro a mai bifat, la nivel naţional, şi Doljul, 1,1 miliarde de euro. În ceea ce priveşte importurile, acestea au fost de 956 milioane de euro.
Judeţele bogate, cele mai mari deficite
Din cele 41 de judeţe ale ţării, un număr de 17 au înregistrat deficit comercial. Dintre acestea, cel mai mare sold negativ a fost raportat de Ilfov, 1,85 miliarde de euro. În acest clasament, Ilfovul a fost urmat de Prahova, 574 milioane de euro, Constanţa, 583 milioane de euro şi Cluj, cu 385 milioane de euro. Explicaţia pentru deficitele extrem de mari înregistrate de aceste judeţe, care au o activitatea economică mult peste media naţională, este aceeaşi ca şi în cazul Capitalei.
În perioada 1 ianuarie - 31 mai, cea mai slabă activitate de comerţ exterior a înregistrat-o judeţul Gorj, cu exporturi de 24,5 milioane de euro şi importuri de 20,12 milioane de euro.
1,51 miliarde de euro a reprezentat creşterea deficitul balanţei comerciale după primele cinci luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară a anului trecut