În timp ce Partidul Social Democrat se declară un partid „de stânga”, iar Partidul Național Liberal ca unul „de dreapta”, măsurile și acțiunile lor politice ne arată că lucrurile nu stau chiar așa. Jurnalul Național a vorbit cu specialistul în comunicare politică Antonio Momoc despre cât de mult mai respectă partidele din România ideologia care le-a consacrat.
Dacă ne referim la proiectele și măsurile economice, doctrina partidelor politice poate fi de stânga sau de dreapta, iar din punctul de vedere al valorilor civice pe care le susțin acestea, pot fi conservatoare sau progresiste. Pornind de la această clasificare, specialistul în comunicare politică Antonio Momoc este de părere că în România avem formațiuni conservatoare de stânga economică și conservatoare de dreapta economică, progresismul lipsind în totalitate. Momoc a remarcat faptul că, deși partidul lui Liviu Dragnea ar trebui să fie unul de stânga pentru că are chiar în componența numelui „social democrație”, în fapt acesta este un partid care doar în campanie electorală ne spune că este un partid de stânga economică. „Pe de altă parte, din punct de vedere politic, nu mai este deloc la stânga și nu mai vrea să fie nici în campanie electorală așa, pentru că este destul de conser-vator, adică este la dreapta politică, pledând mai degrabă pentru o majoritate ortodoxă. Deci PSD este un partid de stânga conservator, care apără mai degrabă interesele Bisericii și care apără, cel puțin în campanie electorală interesele celor săraci, nu întotdeauna și în practică. În practică, vedem că uneori PSD-ul promovează și interesele unei clase bogate. De exemplu, acum, cu taxa de solidari-tate a încercat un tip de abordare care este specific partidelor de stânga. Taxa de soli-daritate discutată, dar uitată, ca să citez din domnul Tudose, ar fi fost apanajul unei doctrine de stânga economică, deci ar fi fost firească o asemenea introdu-cere, mai ales un tip de impozit progresiv care este specific social - democrației ” , a completat specialistul în comu-nicare. În ceea ce privește măsurile economice propuse de liberalii lui Ludovic Orban, Antonio Momoc spune că sunt niște soluții aflate la stânga economică, deși potrivit doctrinei acestea ar trebui să fie la dreapta economică. „Nu de puține ori PNL susține mai degrabă pensionarii, bugetarii, aici e și paradoxul lui ALDE care e cu atât mai la stânga economică, susținând mai degrabă bugetarii, susținând mai degrabă pensionarii, deci nu atât antreprenoriatul, nu atât întreprinderile mici și mijlocii, pe care culmea le susține PSD-ul”, a mai spus Antonio Momoc pentru Jurnalul Național.
USR, un compot doctrinar
Conform specialistului în comunicare politică, Uniunea Salvați România, care a ratat șansa să fie un partid progre-sist, nu are clară o direcție ideologică. „La USR este un compot, că nu pot să îi spun nici coktail, din punct de vedere doctrinar, pentru că acolo e pur și simplu un popu-lism care a avizat doar un tip de clivaj «vechi și noi». În ceea ce privește stânga sau dreapta, acestea sunt total confuze în mintea celor de acolo”, explică Antonio Momoc. În plus, acesta este de părere că tocmai ames-tecul doctrinar din interiorul USR a dezorientat și îndepărtat foarte mulți dintre simpati-zanții USR-ului, arătându-se convins că formațiunea înfiin-țată de Nicușor Dan nu ar mai trece pragul electoral dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare.