Jurnalul.ro Cultură Muzica Două compoziţii contemporane în premieră – una semnată de compozitorul român Mihnea Brumariu, şi cealaltă de norvegianul Stig Nordhagen se aud pe scenele din Norvegia – în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte culturale interdisciplinare dintre cele

Două compoziţii contemporane în premieră – una semnată de compozitorul român Mihnea Brumariu, şi cealaltă de norvegianul Stig Nordhagen se aud pe scenele din Norvegia – în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte culturale interdisciplinare dintre cele

de Magdalena Popa Buluc    |   

Mâine începe în Norvegia turneul de muzică clasică care reprezintă o nouă etapă din cadrul proiectului RoWay-NorMania organizat de Asociaţia Florescu-Fernandez & Friends, în parteneriat cu Eikeset 4 med Strenger din Norvegia, cu desfăşurare până pe 11 august 2023. Turneul pune împreună artişti români şi norvegieni într-un maraton muzical plin de noutate şi de farmec.

Unul dintre concertele susţinute de artiştii români şi norvegieni va avea loc în spaţiul neconvenţional al unui fost far, transformat în muzeu, la malul mării. Turneul include şi concerte în biserici, într-un teatru, dar şi într-o mânăstire.  

Două compoziţii contemporane în premieră absolută sunt prezentate în Norvegia:  DIE POSITION der UNKLARHEIT Op.191 Nr.3„Poziția Incertitudinii” –, de Mihnea Brumariu, şi Image trio pentru clarinet, vioară şi violoncel, de Stig Nordhagen, într-un amplu demers de promovare a interdisciplinarităţii artelor, dar şi a muzicii contemporane iniţiat de muzicienii sibieni Monica Florescu şi Makcim Fernandez. Între 5 şi 11 august pe scenele norvegiene urcă în total şapte artişti, patru din România şi trei din Norvegia: Makcim Fernandez Samodaiev – violoncel, Monica Florescu – pian, Jeno Koppandi – vioară, Sandor Antal – viola, care vor interpreta lucrarea DIE POSITION der UNKLARHEIT compusă de Mihnea Brumariu, şi  Krisztina Eikeset – violoncel, Sigmund Eikeset – vioară, Stig Nordhagen – clarinet, pentru a aduce publicului piesa Image trio pentru clarinet, vioară şi violoncel. Cele două lucrări semnate de Mihnea Brumariu (65 de ani) şi de Stig Nordhagen (56 de ani) sunt compuse special pentru proiectul -. Mai mult, lucrarea semnată de Mihnea Brumariu are în structura sa un tip de temă care duce cu gândul la teatrul Noh din Japonia, însă se regăseşte la fel de bine în abordările muzicale din Banat şi din Ardeal.

Unul dintre concertele susţinute de artiştii români şi norvegieni în cadrul turneului - va avea loc în spaţiul neconvenţional al unui fost far norvegian, transformat în muzeu, la malul mării. Turneul include şi concerte în biserici, într-un teatru, precum şi într-o mânăstire.

Introducerea muzicii contemporane într-un proiect cu dimenisiune educativă are ca scop familiarizarea cu muzica secolului nostru, pentru publicul larg. Concertele camerale propuse au în vedere experimentarea propriu-zisă a unui repertroiu actual.” – au declarat pentru presă artiştii Monica Florescu şi Makcim Fernandez.

Programul complet al concertelor

➜ / : - , Haugesund Kunstforening og Haugesund Billedgalleri;

➜ / : - , Lindesnes fyr ;

➜ / : - , Kilden teater og konserthus;

Proiectul RoWay-NorMania este construit ca un parteneriat româno-norvegian pentru promovarea artei contemporane şi se întinde pe durata unui an calendaristic. Turneul norvegian reprezintă etapa de mijloc a proiectului, în cadrul căruia vor mai avea loc şi manifestări educative, workshopuri, înregistrări, podcasturi cu povesti norvegiene pentru copii, concerte educative si activități care includ pictura si expozițiile de pictură realizate de-a lungul proiectului in centre cu persoane cu dizabilităti din Sibiu şi Mediaș. RoWay-NorMania promovează de asemenea tinerii muzicieni, precum cvartetul Animato din Cluj-Napoca.  De asemenea, până la finalul proiectului vor mai avea loc şi flash-moburi si colaborari cu trupa de dans Young till Death. Proiectul se va finaliza cu o pictura murală concepută de artistul Claudiu Peța.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri