Jurnalul.ro Ştiri Social Drama pacienților cu cancer. Cum ajung românii să primească diagnostice tardive

Drama pacienților cu cancer. Cum ajung românii să primească diagnostice tardive

de Monica Cosac    |   

Lipsa medicilor oncologi, lipsa programelor naționale de screening și investigații esențiale care se pot face gratuit doar pe hârtie, nu și în realitate sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă românii cu suspiciune de cancer, avertizează specialiștii din sistemul medical. Deși o bună parte dintre cele mai frecvente boli oncologice din România ar putea fi tratate, dacă sunt descoperite la timp, mulți pacienți sunt depistați cu cancere în stadiu avansat. Medicul Daciana Toma, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a explicat cum se ajunge la aceste diagnostice tardive.

În bolile oncologice, screeningul este extrem de important deoarece poate face diferența dintre viață și moarte.

„Vorbind de cancerul de colon, depistat precoce - supraviețuirea este peste 90%; depistat în stadii avansate, supraviețuirea este 15%. Iată cât e de important, pe de o parte, să fac ce trebuie făcut să depistez leziuni precanceroase și să evit apariția cancerului. Iată cât e de important să depistezi la timp, pentru că se poate trata. Deci vorbim de cancere care pot fi tratate”, a explicat medicul Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, care s-a implicat în unul dintre programele-pilot de screening care se desfășoară în prezent.

Din păcate, în România, în acest moment putem vorbi de screening oportunist, mai spune medicul, dând ca exemplu caravanele medicale organizate de asociațiile de pacienți, care ajung doar ocazional într-o zonă sau alta a țării, sau proiectele-pilot derulate pe bani europeni.

Nu avem programe naționale de screening. Ne dorim ca rezultatele din proiectele de screening derulate acum pe fonduri europene să motiveze autoritățile să facă programe naționale de screening - sunt foarte importante. Până la urmă, și în proiectul despre care vorbim, cel pe screening de cancer de colon, iată că au fost depistate multe cazuri cu leziuni precanceroase, și asta deja înseamnă prevenție. Au fost depistate cazuri cu cancer de colon - ceea ce înseamnă că, efectiv, acestor pacienți li s-au dat șanse la viață. Sunt oameni care habar n-aveau că au această problemă, nu aveau simptomatologie”, a spus dr. Toma, în cadrul dezbaterii „Onco - Meet the experts”, organizată de Revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). 

Investigații esențiale, omise de CNAS din programele de prevenție

Deși, teoretic, românii au acces la un pachet standard la servicii medicale de prevenție, sunt investigații vitale pentru depistarea unor cancere frecvente în România - cum sunt cancerul mamar și cancerul de col uterin – care nu au fost incluse în pachetul de prevenție derulat prin medicii de familie.

„Mi se pare absolut halucinant, pentru că, în acest moment, efectiv nu există în serviciile de prevenție. De exemplu, nu sunt incluse în serviciul de prevenție nici ecografia mamară, nici mamografia, nici testul Papanicolau”, atrage atenția dr. Toma, subliniind că nici în viitorul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu sunt trecute în pachetul de prevenție aceste investigații.

Serviciile medicale, decontate doar „pe hârtie”

Situația nu este mai bună nici în cazul analizelor și investigațiilor care sunt cuprinse în serviciile medicale decontate, deoarece acestea pot fi făcute gratuit doar pe hârtie, nu și în realitate, pentru că furnizorii de servicii medicale în contract cu casele de asigurări nu au fonduri.

„Păi, dacă eu, pacient asigurat, plătitor de dări la stat, am dreptul să fac mamografie, ecografie mamară, examen Papanicolau, păi trebuie să găsesc undeva în zona în care locuiesc, nu poate imediat lângă casă, dar în localitate, în orașul de care aparțin sau în care locuiesc trebuie să găsesc fonduri. Căutați în acest moment în București să vedeți câți pot să facă ecografie mamară sau mamografie decontată de Casă în acest moment. (…) Da, pe hârtie avem faptul că eu pot să dau pacientelor mele să facă și eco mamar și mamografie și să meargă să facă Papanicolau, dar unde să facă? Hai să ne uităm, dintre pacienții care sunt la risc de cancer pulmonar, câți găsesc furnizor care să facă, decontat de către Casă, radiografie pulmonară?”, explică medicul de familie.

Până găsește pacientul un furnizor de servicii medicale care are fonduri, mai ales dacă are nevoie să facă o tomografie sau un RMN, îi expiră biletul de trimitere și trebuie să meargă înapoi, să primească altul și „uite așa noi ne învârtim în jurul cozii”, arată dr. Toma, care face un apel la autorități să pună la dispoziția pacienților serviciile medicale la care au dreptul.

Mai mult, pacienții neasigurați nu au acces la servicii decontate, cu excepția vizitei la medicul de familie. În cazul lor nici nu se pot da bilete de trimitere. Potrivit medicului de familie, „va trebui clarificată modalitatea prin care pacienții neasigurati diagnosticați cu cancer în cadrul proiectelor de screening să devină asigurați prin boală, fără să plătească retroactiv”.

„Să obligăm autoritățile să pună la dispoziția pacienților ceea ce își asumă prin Contractul-Cadru!”

Dr Daciana Toma, vicepreședinte SNMF

Consiliu ştiinţific consultativ, înființat de pacienți

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a anunțat, ieri, înfiinţarea unui consiliu ştiinţific consultativ, format din experţi reputaţi pe a căror expertiză să se bazeze atunci când sunt iniţiate proiecte noi în interesul pacienţilor.

„În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului de către MS, dorim ca acest Consiliu să elaboreze şi să propună analize de specialitate echipei desemnate de Ministerul Sănătăţii, să creioneze aceste norme pentru implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Lucrând alături de autorităţi în acest sens, şansele noastre de supravieţuire/vindecare vor creşte proporţional, iar satisfacţia muncii tuturor specialiştilor să fie una deplină”, a transmis FABC.

„Îmi pun mari speranțe în scrierea normelor în timp util pentru ca acest Plan de cancer să fie implementat cât mai repede. Sper ca legislația să fie respectată”, a spus Cezar Irimia, președintele FABC.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri