Comisia Europeană a propus introducerea unei taxe pe pungile de plastic pentru alimentarea bugetelor UE, care vor avea de suferit după Brexit chiar dacă în paralel UE va trebui să facă faţă unor noi cheltuieli.
"Ceea ce vrem este să reducem volumul total de plastic în mediul înconjurător. Vom propune posibilitatea introducerii unei taxe pe plastic pentru a stimula diminuarea utilizării pungilor de plastic", a declarat comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger.
Oficialul european nu a oferit mai multe detalii cu privire la această taxă sau cu privire la veniturile aşteptate, reamintind doar că în luna mai a acestui an Comisia Europeană va da publicităţii o serie de propuneri detaliate cu privire la cadrul financiar multianual care acoperă perioada de după 2020.
Cadrul financiar actual acoperă perioada 2014-2020 şi, în pofida ieşirii sale din UE în 2019, Marea Britanie s-a angajat să verse partea care îi revine până în 2020 inclusiv. Însă, ulterior, UE va trebui să acopere cumva golul lăsat de Brexit în bugetul comunitar, evaluat de Comisia Europeană undeva între 12 şi 14 miliarde de euro pe an.
Executivul comunitar va propune celor 27 de state membre UE să acopere acest gol prin găsirea de noi resurse bugetare şi prin măsuri de economii, în special asupra subvenţiilor din Politica Agricolă Comună şi a politicii de coeziune, două domenii care împreună reprezintă mai mult de două treimi din bugetul UE.
Pe partea veniturilor la buget, Executivul european solicită în special o majorare a contribuţiilor naţionale la bugetul UE, care în prezent sunt plafonate la 1% din Produsul Intern Brut al statelor membre. "Nu avem nevoie de buget echivalent cu 2% din PIB-ul european ci de unul puţin mai mare de 1%. Vorbesc de unul echivalent cu 1,1% din Produsul Intern Brut al UE şi vă cer ajutorul pentru a obţine sprijinul majorităţii în parlamentelor voastre şi în rândul publicului", a spus marţi Oettinger. AGERPRES.