Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce trebuie să știi despre Eclipsa parțială de Lună plină, 18 septembrie 2024

Ce trebuie să știi despre Eclipsa parțială de Lună plină, 18 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Eclipsa parţială de Lună va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, când Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Vărsător şi Pești. Pe 18 septembrie avem faza de Lună Plină la 05 h 34 m (Bucureşti), potrivit astro-urseanu.ro. Planeta Saturn va putea fi observată în dreapta Lunii.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03 h 39 m (18 septembrie), când Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Penumbra Pământului nu este foarte opacă, astfle că la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea fazei maxime a eclipsei parţiale de Lună, începând cu ora 05:30 (18 septembrie), partea de sus a Lunii va începe să aibă culoare diferită de partea de jos.

Faza maximă a eclipsei de Lună este la 05 h 44 m (Bucureşti), spre dimineaţă, atunci când Luna va fi în penumbră şi circa 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După perioada de fază maximă, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 06 h 16 m, şi din penumbră la ora 07 h 05 m, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală.

Viitoarea eclipsă de Lună

Următoarea eclipsă de Lună va fi totală și va putea fi observată din România parţial (Luna apune înainte fazei maxime) şi se va produce la 14 martie 2025.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la Lună Plină, când Soarele este în opoziţie cu Luna. Lunaţiile - Luna Nouă sau Luna Plină - se produc la fiecare 2 săptămâni, dar eclipse sunt de patru pe an, două de soare şi două de lună.

Pământul are întotdeauna o umbră în spaţiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată şi o parte externă mai puţin întunecată, numită ''penumbră''. În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roşie închisă. Aceasta se numeşte ''eclipsă totală de Lună''. Dacă Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar ''muşcat'' foarte tare. Aceasta se numeşte ''eclipsă parţială de Lună''. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, se zice că avem o ''eclipsă de Lună prin penumbră''.

Importanța eclipselor de Lună

Eclipsele de Lună mai puţin spectaculoase se întâmplă când aceasta intră în ''umbra'' Pământului. Spre deosebire de cele de soare, pot fi văzute din orice punct de pe planetă, cu condiţia ca în locul respectiv să fie noapte şi cer senin.

Eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem vedea particularităţile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui, potriviti observatornews.ro.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolaci.

Subiecte în articol: eclipsa luna 18 septembrie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri