Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectele pandemiei. Purtarea măștilor sanitare în statele lumii

Efectele pandemiei. Purtarea măștilor sanitare în statele lumii

După ridicarea măsurilor de restricție, impuse în majoritatea statelor lumii din cauza pandemiei de coronavirus, în 50 de țări autoritățile au decis ca oamenii să poarte măști sanitare, se arată într-o analiză AFP.

Unele guerne au impus obligativitatea purtării măștilor de protecție, în timp ce altele le recomandă sau lasă cetățenii să decidă.

Cele mai multe norme prevăd acoperirea nasului și a gurii, mai ales în spațiile închise, precum magazinele și mijloacele de transport în comun.

Africa

Pe continentul african, Camerunul a impus purtarea măştilor din 9 aprilie.

Au urmat Gabon, Guineea, Rwanda, Guineea Ecuatorială, Zambia, Etiopia, Liberia, Sierra Leone, Kenya, Burkina Fasso, Angola şi Benin.

Africa de Sud şi Nigeria au adoptat măsura la începutul acesti luni.

Însă clima deosebit de caldă și sărăcia din majoritatea acestor țări va face ca această măsură să fie greu de respectat. Ciadul, de exemplu, după ce a decretat purtarea obligatorie a măștilor, a revenit asupra deciziei din cauza lipsei de stocuri. În Guineea și Liberia, cei care nu se conformează pot fi arestați. 

Măștile sunt recomandate în Tanzania, Bangladesh, Tunisia, Republica Centrafricană, Maldive, Iordania, Bolivia şi Mali.

America Latină

În Columbia, Ecuador, Venezuela, El Salvador şi Cuba, acoperirea nasului şi a gurii este obligatorie în spaţiile publice.

În Argentina, Chile şi Uruguay, regula se referă  doar la mijloacele de transport în comun şi la magazine.

Masca sanitară este obligatorie în Honduras începând din 3 mai.

Europa

Utilizarea măştii sanitare a fost impusă în spaţiul public de autoritățile din Bulgaria, Georgia, Luxemburg, Polonia, Republica Cehă și Ucraina. 

În alte țări, precum Austria, Slovenia, România, Lituania măsura privește doar spațiileînchise. 

Masca sanitară este obligatorie în Franţa din 11 mai pentru mijloacele de transport şi recomandată în timpul cumpărăturilor.

În Germania a fost impusă  în majoritatea landurilor, tot în zonele închise, însă populația poate purta și eșerfe, fulare pentru acoperirea gurii și a nasului.

Estonia şi Grecia le recomandă.

În Spania, acestea sunt recomandate doar când nu se poate respecta distanța socială, cum ar fi locurile de muncă, magazine, spaţiile închise, pe stradă.

În Italia, numai Lombardia a impus populației măștile. În rest, purtarea acesteia este facultativă.

În Irlanda, guvernul local consideră că masca nu aduce niciun beneficiu, cu excepţia cazurilor în care purtătorii lor sunt bolnavi.

Asia

Populațiile din Orientul Mijlociu, Israel, Liban, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, trebuie să poarte măști în spațiile publice.

Însă Qatarul și Turcia au limitat folosirea lor doar la locurile de muncă și în unele magazine. 

Autoritățile federale din Pakistan le recomandă, însă cele locale au impus măsura în mai multe provincii și orașe. 

Chinezii folosesc măștile mai ales în spațiile publice aglomerate.

Indonezia recomandă oamenilor să poarte măşti în locurile publice, dar ele sunt obligatorii doar în anumite regiuni. Aceleaşi lucru este valabil și în India, Brazilia, Mexic.

În Rusia, folosirea măştii este recomandată în Moscova, dar obligatorie în anumite regiuni.

În Asia Centrală, purtarea măştii este recomandată, fiind obligatorie doar în Uzbekistan.

În mai multe ţări din Asia, utilizarea măştilor a intrat de multă vreme în uzanţele societăţii, în perioada de iarnă, când se răspândește gripa, și primăvara, în timpul febrei fânului.

În Corea de Sud şi Japonia populația a început să poarte măști în mod spontan, fără să aștepte decizii ale autorităților în acest sens.

În Afganistan măștile sunt recomandate, fiind purtate în oraşe și moschei.
 

Circa 30 de ţări din întrega lume, precum Canada, Arabia Saudită, ţările scandinave, Australia, Noua Zeelandă, lasă purtarea măştii la latitudinea locuitorilor.

Anumite ţări africane - Malawi, Botswana, Comore, Lesotho, Namibia, Burundi, Somalia, Sudanul de Sud, Djibouti, Eritreea, Uganda - şi europene - Olanda, Marea Britanie - nu au emis nicio dispoziţie în acest sens.
 

Subiecte în articol: masca masti sanitare coronavirus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri