Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii trebuie „să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic” atunci când scot cuțitul

Elevii trebuie „să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic” atunci când scot cuțitul

de Diana Scarlat    |   

Polițiștii din județul Ilfov au făcut percheziții la o școală generală din Jilava, pe 12 octombrie, după ce au fost anunțați că un elev de clasa a șasea a scos un cuțit în timpul orelor de curs.

Acum sunt acuzați că au intrat în clase fără să anunțe și au căutat arme albe în bagajele și prin buzunarele minorilor. S-a deschis un dosar de cercetare pentru a se stabili dacă acțiunea polițiștilor a fost abuzivă. Școala la care a avut loc evenimentul este una cunoscută ca având probleme grave, din cauza violenței mai multor elevi. Surse din cadrul IPJ Ilfov spun că directoarea școlii sună frecvent la Poliție, pentru a cere ajutor, atunci când nu mai poate stăpâni comportamentul copiilor. Totuși, legislația apără drepturile minorilor, care până la vârsta de 14 ani nu răspund penal, chiar dacă omoară oameni. Răspunsul Ministerului Educației, în acest caz, a fost că este „esenţial ca toţi elevii să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic”, iar Poliția nu are prea multe posibilități de a interveni. 

Problema semnalată la Școala Generală nr. 1 din Jilava, județul Ilfov, nu este singulară. În ultimii ani a crescut alarmant numărul faptelor de violență în școlile din România, s-au înregistrat cazuri grave de atacuri ale unor elevi asupra colegilor sau chiar asupra profesorilor. Cu toate acestea, polițiștii nu pot face mare lucru, pentru a stopa fenomenul. Doar acțiunile de prevenție sunt permise. Statisticile Poliției Române arată, în ultimii cinci ani, că mai mult de jumătate dintre faptele penale din școli sunt loviri și alte violențe. Pentru a ține sub control fenomenul, fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a înființat Poliția Școlară care merge aproape zilnic în școli, pentru a face educație juridică și rutieră, cu scop de prevenție. Ceea ce s-a întâmplat pe 12 octombrie la școala de la Jilava este interpretat de IPJ Ilfov drept acțiune de prevenție, nu percheziție. 

Totul a pornit de la o plângere făcută împotriva unui elev care a scos un cuțit în timpul unei ore de curs. Minorul nu era la prima abatere, pe numele lui existând patru plângeri, pentru fapte cu violență împotriva colegilor și a personalului contractual al școlii, în ultimul an. Elevul s-a și filmat având un cuțit în mână, la școală, și s-a lăudat cu fapta, însă minorii nu răspund penal, astfel încât acțiunile polițiștilor sunt limitate sau aproape imposibile, deci nu pot fi percheziționați.

Nimeni nu are soluții

Soluții concrete nu prea există pentru a reduce violența în școli, mai ales pentru cazurile care implică autori minori, cu vârsta de până la 14 ani, ca în situația școlii nr. 1 din Jilava. După ce în presă au apărut imagini cu polițiștii care controlau elevii, în clase, părinții unui elev au depus plângere împotriva abuzului polițiștilor, iar acuzațiile care li se aduc celor șapte agenți care au intrat în unitatea de învățământ pe 12 octombrie se referă la ilegalitatea percheziției. Pentru a putea face o astfel de acțiune este nevoie de un dosar penal, de un mandat de percheziție și de respectarea unei proceduri, dar în niciun caz nu pot fi supuși unei astfel de acțiuni minorii cu vârsta sub 14 ani. 

Nu același lucru spune, însă, IPJ Ilfov, care susține că nu a fost o percheziție, ci doar o acțiune cu scop de prevenție, la fel ca toate celelalte care s-au mai făcut la școala respectivă și la celelalte unități de învățământ din județ. Din perspectiva IPJ, a fost diferită doar abordarea polițiștilor, pentru că aceștia aveau informații cu privire la un mai mulți elevi care merg cu arme albe și alte obiecte periculoase la orele de curs. 

Ministerul Educaţiei nu a putut comenta situația decât prin câteva îndemnuri pentru polițiști: „Fiind conştienţi de rolul acţiunilor preventive şi de importanţa intervenţiilor poliţiei pentru asigurarea sănătăţii şi a integrităţii elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, considerăm esenţial ca toţi elevii să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic. Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”.

Victimele violenței și ale glumelor proaste

În timp ce polițiștii sunt anchetați pentru abuz, în cazul percheziției sau acțiunii de prevenție de la școala din Jilava, aproape 1.000 de minori sunt condamnați pentru fapte penale în fiecare an, iar statisticile arată că peste jumătate dintre fapte sunt în școli, cele mai multe fiind comise cu violență. Din 2019 până astăzi, exceptând perioadele în care s-a învățat online, numărul infracțiunilor comise de minori, în școli, este de circa 600 pe fiecare semestru. Firmele de pază, angajate pentru protecția unităților de învățământ, nu pot să țină situația sub control și nici nu au prea multe drepturi de a interveni în aplanarea conflictelor, la fel ca și polițiștii. De cele mai multe ori, profesorii sau directorii cheamă Poliția, când se ajunge la bătăi și alte situații grave.

Într-o astfel de situație au fost și polițiștii care au căutat prin buzunarele și prin gențile copiilor, la Școala nr. 1 din Jilava, deși nu fuseseră chemați atunci, ci de mai multe ori înainte de a se hotărî să facă acțiunea de prevenție considerată de unii percheziție ilegală. 

Obiectele periculoase pe care le căutau polițiștii din Ilfov la școala din Jilava fac victime frecvent. Nu doar cuțitele pe care elevii le au la ei și pentru care chiar conducerea școlii a solicitat de mai multe ori intervenția Poliției, ci și spray-urile lacrimogene au făcut victime în ultimii ani. Faptele par a fi la indigo, tocmai pentru că nu se poate stăpâni fenomenul, nici măcar atunci când unii minori consideră că pot face glume proaste. 

În noiembrie 2019, trei eleve au ajuns la spital, după ce un coleg de-al lor a pulverizat spray lacrimogen pe holul unui liceu din Buzău. La jumătatea lunii decembrie 2021, 10 eleve au ajuns la spital cu probleme respiratorii și de vedere, după ce un coleg a pulverizat un spray lacrimogen pe hol, într-un liceu din Râmnicu Sărat. La jumătatea lunii februarie a acestui an, două eleve de la un liceu prestigios din Iași au ajuns la spital, după ce un coleg de-al lor a pulverizat spray paralizant în școală, ca să se distreze. Tot la un liceu din Iași, în noiembrie 2021, o profesoară a ajuns la spital, după ce un elev a pulverizat un astfel de spray în fața geamului sălii de curs.

Violență extremă a unor elevi

Repetitive par și faptele de o violență extremă ale unor elevi care-și atacă fie colegii, fie profesorii, la școală sau în afara instituțiilor de învățământ. În aprilie 2018, un elev de la un liceu din Găești, judeţul Dâmboviţa, a fost arestat preventiv, după ce a mers la şcoală cu un briceag pe care l-a înfipt în piciorul unui coleg. În ianuarie 2019, la Vaslui, un elev a fost înjunghiat de un coleg, în timpul unei pauze, pe stradă, în fața liceului la care învățau. În luna ianuarie a acestui an, un elev din Timișoara, a fost înjunghiat pe stradă de o colegă. Atacul a fost planificat. Tot anul acesta, în luna iunie, la o școală din județul Argeș, un elev de clasa a V-a care venise cu un cuțit la școală și-a înjunghiat un fost coleg. Cel care a fost rănit cu lovituri de cuțit venise în incinta unității de învățământ pentru a-și „regla conturile” cu celălalt, ambii fiind copii cu probleme de comportament.

În iulie, anul acesta, un elev al unei școli profesionale din municipiul Roman, a fost acuzat de tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat un coleg. Agresiunea nu a avut loc la școală, ci în parcul din oraș. Numărul acestor fapte de violență comise de elevi este în creștere, în ultimii doi ani

Elevii cuțitari și cei care merg la școală cu spray-uri paralizante nu pot fi opriți de forțele de ordine sau de paznicii unităților de învățământ.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri