Jurnalul.ro Special Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, neconstituțională. Legea, adoptată în mod neprocedural

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, neconstituțională. Legea, adoptată în mod neprocedural

de Ion Alexandru    |   

După amânări succesive, judecătorii Curții Constituționale au admis, ieri, cu majoritate, excepția de neconstituționalitate a legii prin care Parlamentul României a eliminat, anul trecut, indemnizația pentru limită de vârstă acordată foștilor senatori și deputați.

 Ședința CCR de ieri a fost una cu scandal, judecătorul Daniel Morar părăsind sala, nefiind de acord cu soluția ce urma a fi adoptată. PSD anunță că va studia motivarea deciziei Curții și că va face corecturile necesare, astfel încât legea să fie din nou adoptată, de data aceasta în mod constituțional.

Șase dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale au constatat că Legea nr. 7/2021, pentru modificarea Legii nr. 96.2006, privind statutul senatorilor și deputaților, în sensul eliminării pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, a fost adoptată cu încălcarea normelor constituționale și regulamentare. Doi judecători au fost împotriva acestei decizii, însă un al treilea, celebrul Daniel Morar, a părăsit sala în care se dezbătea verdictul, după un schimb dur de replici cu colegii săi.

Amintim faptul că, în data de 17 februarie 2021, Plenul Reunit Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii PSD, în circuitul parlamentar aflându-se, la acel moment, alte două inițiative similare depuse de grupurile PNL și USR. Iar cu unanimitate de voturi, parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Singurii care s-au abținut de la vot au fost parlamentarii UDMR, care au catalogat proiectul PSD drept unul demagogic și populist. 

Impact bugetar de 10 milioane de euro pe an

Indemnizația pentru limită de vârstă pe care, conform legii, în forma anterioară celei modificate anul trecut, o puteau încasa foștii senatori și deputați, varia între 4.000 și 6.000 de lei, în funcție de numărul de mandate ale fiecărui ex-demnitar în parte, dar, în anumite situații, această indemnizație putea ajunge chiar și la 16.000 de lei lunar. 

Impactul bugetar al plății pensiilor speciale este unul mic în comparație cu sumele alocate pentru toate pensiile speciale. Mai exact, statul român ar trebui să plătească aproximativ 50 de milioane de lei pentru 820 de foști parlamentari. 

De altfel, tema tăierii pensiilor speciale a constituit o chestiune propagandistică de campanie electorală îmbrățișată de majoritatea forțelor politice. PNL și USR au candidat la alegerile parlamentare cu această temă, iar numai anul trecut, în Legislativ, au fost dezbătute și adoptate mai multe acte normative în acest sens. Unul, despre care facem vorbire, cu privire la eliminarea pensiilor speciale ale unor categorii profesionale, dar și cel care prevedea impozitarea acestor venituri. Toate aceste încercări au căzut la Curtea Constituțională. 

Omul de afaceri Silviu Prigoană, printre ex-demnitarii care au dat în judecată Parlamentul și Guvernul

CCR a ajuns să dezbată și să soluționeze această excepție de neconstituționalitate, după ce aproximativ 70 de parlamentari au sesizat instanțele de contencios administrativ, dând în judecată Parlamentul și Secretariatul General al Guvernului pentru faptul că i-au lăsat fără pensia specială. 

Unul dintre aceste procese a fost deschis, în vara anului trecut, la Tribunalul București, și a fost plimbat, pe motiv de necompetență teritorială a instanței, mai întâi la Curtea de Apel București, apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru ca, la final, instanța supremă să stabilească competența de judecată în sarcina Tribunalului București. În acest dosar, reclamanți sunt peste 60 de foști parlamentari, printre care regăsim nume celebre, ba chiar surprinzătoare, având în vedere calitatea de oameni de afaceri cu greutate pe care o au unii dintre ei.

Astfel, printre cei care au acționat în judecată Guvernul și Parlamentul se află Călin Popescu Tăriceanu, Ristea Priboi, Dan Mircea Popescu, Mădălin Voicu, Adrian Severin, Ilie Sîrbu, Irina Loghin, Norica Nicolai, Octav Cozmâncă și celebrul Silviu Prigoană (FOTO).

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, „este una ruşinoasă”. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri