x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Victor Anestin, primul maestru al prozei SF românești

Victor Anestin, primul maestru al prozei SF românești

de Florian Saiu    |    25 Noi 2024   •   06:40
Victor Anestin, primul maestru al prozei SF românești

În 5 noiembrie 1918 a murit la București, victimă a unei pneumonii cu complicații (agravată de suprasolicitare și sărăcie), Victor Anestin, unul dintre pionierii anticipației românești. Se născuse în 18 noiembrie 1875, la Bacău, într-o familie de actori. 

„Pasionat de mic de știință și enciclopedism, admirator al lui Camille Flammarion, despre care va publica în 1901 un volum, Victor Anestin s-a ilustrat - dincolo de nenumăratele articole de știință popularizată - prin editarea revistei de astronomie Orion (1907-1912), urmată de Bibliografia română (1914-1916). Interesante sunt textele post-adolescente din Foaia populară sau Progresele științei (Romanul științific, O nouă orientare a literaturii științifice etc.), vădind o bună cunoaștere a istoriei genului.”, nota criticul și istoricul literar Paul Cernat în pripa unui crochiu închinat lui Victor Anestin.

Știința romanțată

Urmând firul desfășurat de profesorul Paul Cernat: „A condus, o vreme, Ziarul științelor populare, a fondat în 1912, împreună cu C.I. Istrati, Universitatea Populară din București și, în 1913, asociația Prietenii Științei. În prezent, Observatorul Astronomic din orașul natal îi poartă numele. A avut și preocupări teatrale, marcate, între altele prin studiul despre Haralamb Lecca - autor dramatic (din 1902), prin traducerile din Shakespeare și alți dramaturgi sau prin volumul de Amintiri din teatru (1918) în care-și strânge articolele la temă din anii anteriori. A scris și micromonografii despre Giordano Bruno, Isaac Newton sau volume astronomice de știință plăcut narativizată/romanțată (Romanul cerului, Povestea științei ș.a.), cărți despre exploratori (Căpitanul Scott la Polul Sud, Viața și opera celebrilor exploratori).”

Sincron cu SF-ul european al momentului

Tot aici: „Mult mai relevante sunt însă traducerile din literatura anglo-americană (cu un interes particular pentru anticipație - Poe, Wells). A scris, sporadic, și poezie (dominată de ironism postromantic, colorat sentimental) și proză scurtă autobiografică. Cu toate naivitățile inerente începuturilor, dar de o reală inteligență imaginativă ,piesele de rezistență sunt, de departe, cele trei romane SF, printre primele de acest fel la noi: În anul 4000 sau O călătorie la Venus (1899, cu o imaginare a Planetei Venus locuite, alternativă teribilă la Terra), O tragedie cerească (1914, roman wellsian de tip The World set Free, în care, în plus, apare în premieră ipoteza unui război atomic) și Puterea științei sau Cum a fost omorît războiul european. Poveste fantastică (1916), dominat de fantasma războiului mondial și a distrugerii omenirii. Un premergător autohton, sincron cu SF-ul european al momentului.”

43 de ani a trăit Victor Anestin (18 noiembrie 1875 - 5 noiembrie 1918).

„Victor Anestin a fost un premergător autohton, sincron cu SF-ul european al momentului.”, Paul Cernat, istoric literar

„Anestin a scris și micromonografii despre Giordano Bruno, Isaac Newton sau volume astronomice de știință plăcut narativizată/romanțată, cărți despre explorator etc.”, Paul Cernat

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: victor anestin proza sf