Mai multe ţări din Europa au suferit joi din cauza temperaturilor record, în special în nordul continentului, unde canicula se extinde, în timp ce Grecia îşi numără încă morţii după incendiul cel mai devastator din istoria sa recentă.
Alimentat de rafale de vânt violente şi facilitat de clima uscată şi foarte caldă, incendiul care a devastat luni satele situate la est de Atena s-a soldat cu cel puţin 82 de morţi şi peste 100 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ al pompierilor. Conform canalului public ERT, numai aproximativ 30 de cadavre au fost identificate pentru moment şi legiştii fac eforturi de a stabili identitatea a zeci de trupuri neînsufleţite.
Guvernul a anunţat marţi măsuri de urgenţă pentru sinistraţi, printre care şi indemnizaţii de sprijin. De asemenea, autorităţile vor suporta cheltuielile pentru funeraliile victimelor. În regiune sunt aşteptate ploi în următoarele zile. Averse violente au provocat joi inundaţii în suburbiile din nordul Atenei, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit pompierilor.
Mercurul termometrelor a continuat să se menţină în Suedia în jurul temperaturii de 30 de grade Celsius, cu maxime aşteptate de 33 de grade Celsius în sud-vestul şi zona de centru-vest a ţării, afectată de importante incendii.
Suedia
Agenţia suedeză pentru protecţie civilă avea în evidenţă joi dimineaţă 23 de focare active sub control, de două ori mai puţine decât săptămâna trecută. În weekend sunt anunţate ploi, dar autorităţile interzic grătarele sau aprinderea de focuri în natură.
Nu mai puţin de 25.000 de hectare din Suedia fumegă în prezent sau sunt în continuare consumate de flăcări Două bombardiere italiene cu apă trimise în Suedia săptămâna trecută vor părăsi ţara în acest weekend pentru a fi trimise în Grecia, au anunţat autorităţile.
Marea Britanie, Franta
Marea Britanie se confruntă, la rândul său, cu cea mai gravă caniculă din ultimele decenii. Vineri, recordul de 38,5 grade Celsius înregistrat în Anglia în 2003 ar putea fi doborât, în timp ce Scoţia a înregistrat un record de 33,2 grade la Motherwell. Potrivit serviciilor meteorologice, nu a mai plouat susţinut în Anglia de la 29 mai. Restricţii privind consumul de apă au fost introduse în Irlanda de Nord la sfârşitul lui iunie şi ar putea fi extinse la nord-vestul Angliei începând din 5 august.
Meteo-France a instituit joi în 18 departamente cod portocaliu de caniculă, în contextul în care urmează să se înregistreze maxime de 34 până la 37 de grade Celsius, local chiar de 38 de grade. Căldurile puternice au afectat consumul de electricitate, care a înregistrat aproape un record la mijlocul zilei, din cauza utilizării aparatelor de aer condiţionat şi a ventilatoarelor.
Consecinţă a căldurii puternice şi a traficului rutier, treimea estică a ţării este afectată de o poluare cu ozon.
Germania, Olanda
Temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade Celsius erau aşteptate joi în Germania şi, fapt neobişnuit, temperaturile aproape că nu au scăzut sub 20 de grade Celsius în noaptea precedentă. În landul Saxonia Inferioară, o crescătoare de porci a pus la dispoziţia celor 875 de animale ale sale opt bazine pentru a se răcori..
Institutul meteorologic regal olandez a decretat joi oficial un val de caniculă, o premieră în ultimii trei ani. Canicula, care durează de 12 zile, este a şasea cea mai lungă din 1901.Autorităţile olandeze se pregătesc de o penurie de apă în mai multe locuri din ţară, în special în est şi în sud. AGERPRES