Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres, foarte mulți români vizitează stațiunile de la malul mării din țara vecină, unde masca nu este obligatorie, iar una dintre cele mai frecventate zone este cea din nordul litoralului bulgăresc, dintre Balcic și Varna. Aici pot fi vizitate și obiectivele turistice, castelul Reginei Maria a României, de la Balcic, sau mănăstirea Aladzha, săpată în piatră, în apropiere de Nisipurile de Aur și de Varna.
Din staţiunea Nisipurile de Aur se poate pleca într-o scurtă excursie către Varna, situată la mică distanță, iar o oprire recomandată este la una dintre cele mai frumoase mănăstiri săpate în piatră: Aladzha. Ca dimensiuni, este mult mai mare decât cele din România, iar impresionant aici este modul de organizare a spaţiului şi priveliştea care, de sus, dezvăluie întinderea de ape a Mării Negre. Mănăstirea Aladzha, aflată pe ţărmul bulgar al Marii Negre, a fost întemeiată în jurul secolelor XII-XIV. Prima serie de cercetări ştiinţifice și sistematice asupra peşterilor de aici a fost iniţiată abia spre sfârşitul secolului al XIX-lea, sub conducerea arheologilor bulgari Karel și Herminegild Skorpil.
Monument istoric național
În anul 1927 Mănăstirea Aladzha a fost declarată monument istoric naţional, iar în 1968 a fost recunoscută ca monument de arhitectură de importanţă naţională. Sunt impresionante încăperile mănăstirii, săpate în stâncă pe două niveluri, într-o faleza de calcar, cu înălţimea de aproape 40 de metri.
La primul nivel sunt situate biserica mănăstirii, chiliile călugărilor, sala de mese şi bucătărie, o mică biserică recviem, cripta (osuar) şi alte încăperi gospodăreşti. Al doilea nivel reprezintă o nişă de piatră naturală, în partea de est, unde se află capela mănăstirii. La distanţa de circa 700 de metri, la vest de mănăstire, se află un grup de peşteri, cunoscut sub numele „Catacombe”.
Și în România sunt mai multe astfel de mănăstiri săpate în piatră, însă nu au fost puse în valoare, fiind vizitate doar de un număr mic de cunoscători. Mănăstirea Aladzha este și un foarte bun exemplu de bune practici, pentru autoritățile din România, care ar putea copia modelul Bulgariei, astfel încât să scoată la lumină destinațiile de același fel, aflate acum în paragină, pe teritoriul țării noastre.
Turiștii cazați la Nisipurile de Aur pot pleca și pe cont propriu să viziteze stațiunile din împrejurimi, dar și hotelierii organizează excursii opţionale la Varna şi la Balcic. Foarte mulţi turişti români vor să viziteze şi aceste destinaţii.